Διεθνή

Σε κλειστή συνεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ θα συζητηθεί αύριο το επεισόδιο στην Πράσινη Ζώνη

Σε κλειστή συνεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ θα συζητηθεί αύριο το επεισόδιο στην Πράσινη Ζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: IEIDISEIS - ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Σε ειδική συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητηθεί αύριο η τουρκική προκλητικότητα στην Πράσινη Ζώνη,

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Πύλας με τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, και τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην περιοχή θα συζητήσει αύριο Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πιο ειδικά, με βάση όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα πρόκειται να  συζητηθεί σε προγραμματισμένη κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η κλειστή συνεδρία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης (αργά το βράδυ ώρα Κύπρου). Η συνεδρία αρχίζει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 Κύπρου). Στην ίδια ατζέντα συμπεριλαμβάνονται διαβουλεύσεις για τη Μέση Ανατολή (Συρία), καθώς επίσης και άλλα θέματα. Ένα από αυτά θα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της νεκρής ζώνης στην Πύλα.

Για το θέμα που προέκυψε στη νεκρή ζώνη και τους σχεδιασμούς της τουρκικής πλευράς για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος βρίσκονται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική κινητικότητα και διεργασίες.

Διεθνής κατακραυγή της τουρκοκυπριακής προκλητικότητας

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλές χώρες έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις κατά των μελών της ειρηνευτικής δύναμης που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκτέλεση των παράνομων εργασιών από το κατοχικό καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την απαράδεκτη επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το σχετικό κείμενο.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Ακόμη, την ανησυχία τους για το περιστατικό εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όσο και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα»

«Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις .Η εμπιστοσύνη και όχι η βία πρέπει να αποτελέσουν τον δρόμο για το μέλλον», σχολίασαν αντιστοίχως με αναρτήσεις τους στο Χ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments