Διεθνή

Το μυστήριο της παρουσίας 50.000 Ρώσων στα Κατεχόμενα

Το μυστήριο της παρουσίας 50.000 Ρώσων στα Κατεχόμενα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: CYPRUSTIME.COM - ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ 50.000 ΡΩΣΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ;

Μετά την "απορωσοποίηση" της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ρωσικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Κατεχόμενα.

Ήταν για τους Τουρκοκύπριους  ανεκπλήρωτη επιθυμία εδώ και χρόνια η απευθείας αεροπορική σύνδεση με τον έξω κόσμο, κυρίως με τη Δύση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Είχαν προσπαθήσει πολύ στο παρελθόν με τα τουρκόφωνα κράτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν, κάποτε με το Πακιστάν και το Κατάρ ακόμα και με την τότε ΠΓΔΜ που οι Τούρκοι αποκαλούσαν «Μακεδονία». Αλλά τα Ηνωμένα Εθνη, οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ελληνική διπλωματία αναχαίτιζαν κάθε φορά τις προσπάθειες αυτές.

Ετσι, το ψευδοκράτος συνδεόταν αεροπορικώς μόνον με την Τουρκία, τη μοναδική χώρα άλλωστε που (παρανόμως) το αναγνώριζε.

Και η κατάσταση θα συνεχιζόταν ακόμα για χρόνια εάν δεν συνέβαιναν δύο περιστατικά που ταρακούνησαν το διεθνές αεροπορικό δίκαιο.

Το ένα ήταν ότι ο Ερντογάν, πετώντας από το Βίλνιους προς την Άγκυρα, άλλαξε κατεύθυνση μόλις έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας και προσγειώθηκε στα κατεχόμενα εδάφη.

Το άλλο είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία. Η Μόσχα ανακοίνωσε ξαφνικά ότι η ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο θα ξεκινήσει να λειτουργεί σύντομα προξενικές υπηρεσίες “στο βόρειο τμήμα του νησιού”, το οποίο οι Ρώσοι (μετά τον ουκρανικό πόλεμο) δεν αποκαλούν πλέον ψευδοκράτος.

Ο Τατάρ χαιρέτησε την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για έμμεση αναγνώριση των Κατεχομένων.

Η Ρωσία ανέφερε ότι στα Κατεχόμενα διαβιούν περίπου 50.000 Ρώσοι υπήκοοι και ότι αυτοί χρειάζονται προξενική φροντίδα.

Οι Ρώσοι κατέφυγαν στα κατεχόμενα εδάφη μετά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την απορωσοποίηση της Κύπρου (και της Λεμεσού ειδικότερα) καθώς και της αυτοκέφαλης κυπριακής εκκλησίας. Οι ρωσικές εταιρείες έφυγαν, τα ρωσικά κονδύλια κόπηκαν και τα χρυσά διαβατήρια των Ρώσων ολιγαρχών αφαιρέθηκαν – όπως και η κυπριακή υπηκοότητα.

Εδώ όμως προκύπτει ένα άλλο ζήτημα: Πώς βρέθηκαν 50.000 Ρώσοι στα Κατεχόμενα;

Η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία αρνείται να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι “δεν θα υπεισέλθουμε στις συνθήκες του πώς έφτασαν εκεί, αλλά αυτό είναι ένα αντικειμενικό αδιαμφισβήτητο γεγονός”. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή.

Οι Ρώσοι κατέφυγαν στα Κατεχόμενα μετά τις προσπάθειες που έγιναν για απορωσοποίηση της Κύπρου (και ιδιαιτέρως της Λεμεσού), καθώς και της αυτοκέφαλης Κυπριακής Εκκλησίας. Ρωσικές εταιρείες έφυγαν, ρωσικά κεφάλαια κουρεύτηκαν, χρυσά διαβατήρια από Ρώσους ολιγάρχες αφαιρέθηκαν – το ίδιο και οι κυπριακές υπηκοότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments