Γεωπολιτικά

Η γεωπολιτική σημασία της επίσκεψης Ζελένσκι για την Ελλάδα

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήμερα στην Αθήνα, αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στη Δυτική Συμμαχία και τονίζει την ευγνωμοσύνη του Κιέβου για την στήριξη που έχει λάβει από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής.

Η επίσκεψη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ούτε από την ελληνική ούτε από την ουκρανική πλευρά, ενώ κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που διακινούνται ήδη από το βράδυ της Παρασκευής κυρίως από ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας που υπάρχουν σε κάθε μετακίνηση του Ουκρανού προέδρου, θεωρείται δεδομένο ότι μία τέτοια επίσκεψη δεν μπορεί να προαναγγελθεί και τηρείται επισήμως σιγή ασυρμάτου.

Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, ο κ. Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ανάρτησή του στις 12 Αυγούστου, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο κοινό ανακοινωθέν της G7 για την Ουκρανία, αναφέροντας: “Ως η 14η χώρα που υποστηρίζει την ασφάλεια της Ουκρανίας, ευχαριστώ την Ελλάδα για τη συμμετοχή της στη δήλωση υποστήριξης της G7. Ευχαριστούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την προσωπική του δέσμευση στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας. Θα συνεργαστούμε μαζί για την πορεία της Ουκρανίας προς τον ευρωατλαντικό χώρο.

Την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κλέμπα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα ενθαρρύνει όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν αποκλείεται η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Αθήνα να συζητήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης.

Η εβδομάδα ανοίγει με μια έντονη διπλωματική διαδικασία εκ μέρους της Αθήνας για τον εορτασμό της 20ής επετείου της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και της “Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης”, όταν ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τους αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, τα κράτη μέλη της περιοχής και τους ηγέτες της ΕΕ σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τονίσει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη δυναμική επιστροφή της στα Βαλκάνια μετά το 2019, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα τετ α τετ που θα έχει με τους ομολόγους του ο πρωθυπουργός ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτό στις 3 το μεσημέρι, οπότε θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τους Κροάτες κρατούμενους που εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ εξάλλου ο Αντρέι Πλένκοβιτς προτίθεται να θέσει το θέμα στον Έλληνα ομόλογό του, ενώ στην Αθήνα θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα θα βρεθούν οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, η πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Θετικά ανταποκρίθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο