Σοβαρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκε το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα μετά την συντριβή του διαστημόπλοιου Luna 25 στην Σελήνη. Αυτή ήταν η πρώτη εκτόξευση της Ρωσίας τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια και γι’ αυτό θα ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής από αρμόδιες επιτροπές της Ρωσίας.
«Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος αυτή τη στιγμή (σ.σ. τι οδήγησε στην συντριβή). Η προσγείωση προγραμματιζόταν για αύριο. Άρα συνέβη πριν αποπειραθεί να προσγειωθεί. Σε κάποια στιγμή την ώρα του ελέγχου πριν την εκτόξευση κάτι πήγε λάθος και το διαστημόπλοιο άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Αυτό έκανε την τροχιά του ακανόνιστη και τελικά συνετρίβη στην Σελήνη», είπε στο Al Jazeera η αστροφυσικός, Ελίζαμπεθ Πίρσον.
Ωστόσο τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι οι δυτικές κυρώσεις στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η διαφθορά Ρώσων αξιωματούχων βρίσκονται πίσω από την αποτυχία. «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από τότε που ξεκίνησε τις ενέργειες της στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει το διαστημικό πρόγραμμα της, κάνοντας πιο δύσκολη την πρόσβαση στην τεχνολογία της Δύσης», ανέφερε το Associated Press.
«Είχαν πολλά προβλήματα με τον έλεγχο ποιότητας, με διαφθορά και χρηματοδότηση» είπε στο CNN η επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Secure World Foundation, Βικτόρια Σάμσον.
Ο ανταγωνισμός
Ο λόγος που γίνονται τέτοιες αποστολές στο διάστημα από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα είναι επειδή αυτό τους εξασφαλίζει μία θέση στο τραπέζι προετοιμασίας τέτοιων αποστολών. Έτσι αν το Luna 25 κατάφερνε να προσγειωθεί και να συλλέξει πληροφορίες από την Σελήνη αυτό θα μπορούσε να φέρει την Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην συνεργασία με την NASA.
«Υπάρχει πολύς ανταγωνισμός στην βιομηχανία του διαστήματος αλλά υπάρχει και πολύ συνεργασία. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμόμαστε. Όπως είπα το διάστημα είναι μία μεγάλη επιχείρηση και πολλοί άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση», τόνισε η Ελίζαμπεθ Πίρσον.
Το Luna 25 είχε ως στόχο να ελέγξει τα στοιχεία που δείχνουν ότι στο νότιο τμήμα της Σελήνης υπάρχουν αποθέματα νερού. Μία τέτοια επιβεβαίωση είναι εξαιρετικά σημαντική για την εξερεύνηση του διαστήματος. «Είναι ένας πολύτιμος πόρος για τις ανθρώπινες εξερευνήσεις. Οι αστροναύτες μπορούν να το πιουν. Επίσης μπορείς να το διαχωρίσεις σε υδρογόνο και οξυγόνο, που αποτελούν καύσιμα για πυραύλους. Εάν θέλεις λοιπόν να πας παραπέρα στο ηλιακό σύστημα τότε είναι ένα τέλειο μέρος για να έχεις μία βάση μακροπρόθεσμα στην νότια πλευρά της Σελήνης», σημείωσε η αστροφυσικός.
Τώρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόπειρα της Ινδίας. Το διαστημόπλοιο με την ονομασία Chandrayaan 3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης την ερχόμενη Τετάρτη με στόχο να εντοπίσει και να ελέγξει τα αποθέματα του νερού.