Policy Briefs

Γερμανία: Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες θέλουν άλλη κυβέρνηση

Γερμανία: Σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες θέλουν άλλη κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

64% των Γερμανών δήλωσαν σε δημοσκόπηση ότι επιθυμούν μια νέα κυβέρνηση.

Μια αλλαγή κυβέρνησης θα ήταν καλή για τη Γερμανία, σύμφωνα με το 64% των Γερμανών που απάντησαν σε νέα δημοσκόπηση, καθώς ο τρικομματικός συνασπισμός της χώρας εισήλθε στο δεύτερο μισό του με έναν ακόμη γύρο εσωτερικών μαχών.

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων INSA ανέκρινε τους συμμετέχοντες την Πέμπτη και την Παρασκευή και συνέδεσε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης με την τελευταία διαμάχη εντός της κυβέρνησης: την Τετάρτη, η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι/EFA) αντιτάχθηκε προσωρινά στο βέτο του σε ένα πακέτο οικονομικής τόνωσης — ένα εμβληματικό έργο του το φιλελεύθερο κόμμα FDP — λόγω αβέβαιης χρηματοδότησης για ένα νέο επίδομα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Χέρμαν Μπίνκερτ, διευθυντής του INSA, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που βρίσκεται πίσω από την έρευνα, είπε στην Bild am Sonntag ότι υπήρχαν «σημάδια λυκόφωτος για τον καγκελάριο».

Ενώ το 64% των ερωτηθέντων εξέφρασε δυσαρέσκεια με το ιστορικό και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, περίπου το 70% δήλωσε ότι ήταν δυσαρεστημένο με την απόδοση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Τα κόμματα του συνασπισμού έπεσαν σταδιακά στις κάλπες ενόψει της καλοκαιρινής διακοπής, μετά από εβδομάδες εσωτερικών διαμαχών για την προτεινόμενη απαγόρευση νέων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο. Δεν έχουν πλέον πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις και τους ακολουθεί ακόμη στενά το ακροδεξιό πολιτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είναι πλέον το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Πράσινους, η πρόσφατη διαφωνία δεν αποτελεί πραγματικό εμπόδιο.

«Δεν υπάρχει μπλοκάρισμα. Υπάρχουν μόνο μερικά χαλαρά άκρα », είπε ο συναρχηγός του κόμματος Ομίντ Νουρίπουρ στα μέσα ενημέρωσης της Bild , υποστηρίζοντας ότι το προγραμματισμένο πακέτο ανάπτυξης και το νέο καθεστώς παροχών θα προχωρήσουν σύντομα όπως είχε προγραμματιστεί.

Ωστόσο, οι εταίροι του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίστηκαν εξοργισμένοι από την οπισθοδρόμηση.

Ο Lars Klingbeil, συναρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν “έκπληκτος που συνεχίζαμε αμέσως τον αγώνα για την εξουσία” , σημειώνοντας ότι ήλπιζε ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα είχαν κατανοήσει την τρέχουσα ανάγκη της σταθερότητας.

Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν δείχνουν πεπεισμένοι ότι η αντιπολίτευση μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Παρά τη μείωση της δημοτικότητας, ο Όλαφ Σολτς παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Politbarometer, πολύ μπροστά από τον Friedrich Merz και τον Markus Söder, τους πιθανούς αντιπάλους του από το κεντροδεξιό CDU/CSU. Μόνο το 27% των ερωτηθέντων αναμένει πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία αυτών των δύο κομμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments