Άδωνις: Προχωράμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ΕΡΤ, Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή "Συνδέσεις"
Σε μια ουσιαστική και αναλυτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 προέβη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών, στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων και βέβαια, στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε: «Η πολιτική μας βούληση είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών μας εισφορών», υπενθυμίζοντας έτσι την πάγια και απαρασάλευτη θέση, δική του και της κυβέρνησης, για περιορισμένες και λελογισμένες ασφαλιστικές εισφορές.
Στη συνέχεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το ακανθώδες ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, το οποίο απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.
«Οι εκκρεμείς συντάξεις διαρκώς μειώνονται», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Κάθε μήνα δημοσιεύουμε τον “Άτλαντα”, ο οποίος περικλείει όλες τις εκκρεμείς συντάξεις. Οι εκκρεμείς συντάξεις του Ιουλίου ήταν περίπου 32.000. Ο στόχος μου είναι στο τέλος του χρόνου να βρισκόμαστε κάτω από τις 25.000 εκκρεμείς συντάξεις. Ο στόχος αυτός φαίνεται φιλόδοξος, αλλά είμαι αποφασισμένος να τον επιτύχω».
Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης εστιάστηκε, όπως αναμενόταν, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι είναι ζήτημα ολίγων ημερών ή και ωρών το να τεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.
Η ευρωπαϊκή οδηγία, κορμός του νομοσχεδίου
Όπως υπογράμμισε ο Άδωνις, το νομοσχέδιο «έχει ως βασικό κορμό την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία λειτουργεί εξαιρετικά υπέρ των εργαζόμενων. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πιο πριν. Έτσι είναι αναγκαστικά δηλωμένος και άρα δεν είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η ρύθμιση διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», συνέχισε με νόημα ο υπουργός, «δεν είναι δουλοκτητική και δεν προωθεί τη σκλαβιά», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση σε σχόλια που διατυπώθηκαν εναντίον του νομοσχεδίου.
«Ο τίτλος της οδηγίας», πληροφόρησε ο κ. Γεωργιάδης. «είναι «οδηγία για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Ο εργαζόμενος έχει πλήρως διασφαλισμένα τα δικαιώματά του ακόμη κι αν δουλεύει σε εργολαβική επιχείρηση. Ο εργαζόμενος δεν θα είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας, χάρη και σε αυτή τη ρύθμιση».
Σκοπός του νομοσχεδίου
«Ο βασικός σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ρυθμίσουμε όλους εκείνους τους γκρίζους χώρους της εργασίας, έτσι ώστε να υπάρχει βιώσιμη και δίκαιη εργασία. Η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι καταστροφή για την οικονομία, αδικία μεγάλη για τον εργαζόμενο και δυνητικά μεγάλος κίνδυνος για την επιχείρηση. Η εργασία πρέπει να γίνεται δηλωμένη, σε ένα πλαίσιο φιλεργατικό και νόμιμο».
Πράγματι, σύμφωνα με τους συντάκτες του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, «σκοπός του είναι η ενίσχυση της εργασίας με δημιουργία νόμιμων, βιώσιμων, δίκαια και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας».
Η επικείμενη νομοθετική παρέμβαση, που συντονίστηκε από τον υπουργό Εργασίας και την αρμόδια γενική γραμματέα Αννα Στρατινάκη, στοχεύει στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζομένου, να αντιμετωπίσει με περισσότερο στοχευμένο τρόπο την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και να ελαχιστοποιήσει τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίλυση χρόνιων λιμναζόντων προβλημάτων που εμποδίζουν από τη μια πλευρά τους εργαζομένους να εργαστούν σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας και από την άλλη τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους, καθιστώντας τις ταυτόχρονα περισσότερο ανταγωνιστικές.
Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο
1 Καθιερώνεται σύστημα υποχρεωτικής πληροφόρησης του εργαζομένου σχετικά με τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης εργασίας του και κάθε μεταβολής αυτής (πιο πολλά και λεπτομερή στοιχεία σε σχέση με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 156/94, με αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα ενημέρωσης του εργαζομένου από 1 εβδομάδα έως 1 μήνα, έναντι των 2 μηνών που ισχύουν σήμερα).
Η ενημέρωση πρέπει να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, τόπο εργασίας, είδος σύμβασης (πλήρη – μερική – δοκιμαστική – κατά παραγγελία), ειδικότητα, αμοιβή, χρόνο, ωράρια, ταυτότητα φορέων κοινωνικής ασφάλισης, όπως και την ισχύουσα συλλογική σύμβαση υπαγωγής του εργαζομένου.
Η οδηγία καθιερώνει αυστηρό πλαίσιο για τη μη ενημέρωση του εργαζομένου, δίνοντάς του τη δυνατότητα καταγγελίας του παραβάτη εργοδότη στις ελεγκτικές αρχές για τη μη τήρησή της.
2 Καλύπτονται πλέον και οι εργαζόμενοι που εργάζονται προσωρινά στην αλλοδαπή, με αυστηρό πλαίσιο ενημέρωσης για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους εκεί.
3 Νομιμοποιείται η εργασία σε περισσότερους του ενός εργοδότη, κάτι που σήμερα απαγορεύεται από την ελληνική έννομη τάξη, βάσει του Π.Δ. 27.6/1932, καθιστώντας έτσι την εργασία παράνομη σε δεύτερο εργοδότη. Ειδικότερα, σήμερα απαγορεύεται νομίμως να έχει κάποιος μισθωτός στην Ελλάδα δύο δουλειές. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Οδηγία δεν θίγει το υπερεθνικό, ήδη θεσμοθετημένο, πλαίσιο για τα μέγιστα χρονικά όρια εργασίας, τα οποία πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας