Διεθνή

Πύλα: Ο ΟΗΕ καταδικάζει, ο Ερντογάν προκαλεί

Πύλα: Ο ΟΗΕ καταδικάζει, ο Ερντογάν προκαλεί

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: LYKAVITOS.GR - ΟΗΕ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ STATUS QUO ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ

Ο ΟΗΕ τοποθετείται απορριπτικά έναντι της τουρκοκυπριακής προκλητικότητας, αλλά η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί με τη στάση της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τοποθετείται απορριπτικά έναντι της τουρκοκυπριακής στάσης, ωστόσο η Άγκυρα εμμένει στην παροχή υποστήριξης σε έκνομες τουρκοκυπριακές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις «επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ» στην Πύλα της Κύπρου  από τουρκοκύπριους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την «παραβίαση του status quo» στη νεκρή ζώνη με την έναρξη κατασκευής δρόμου.

Σε δημόσια δήλωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από συνεδρίαση των 15 κρατών μελών κεκλεισμένων των θυρών, το ΣΑ τόνισε πως «οι επιθέσεις εναντίον κυανόκρανων μπορεί ν’ αποτελούν έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου».

Στη δήλωση τονίζεται πως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν «μεγάλη ανησυχία για την έναρξη έργων χωρίς άδεια από την τουρκοκυπριακή πλευρά μέσα στην ουδέτερη ζώνη κοντά στο (χωριό) Πύλα».

«Η ενέργεια αυτή αντίκειται προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo εντός της ουδέτερης ζώνης του ΟΗΕ», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου έργου οδοποιίας και την απόσυρση του εξοπλισμού και του προσωπικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί ακόμη όλα τα μέρη να «αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ή κλιμάκωση (…) που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στη νήσο και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες συμφωνίας» για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερντογάν: Δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στη νεκρή ζώνη

Σε αντίθετη ρότα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται ουσιαστικά να συμμορφωθεί στο διεθνές δίκαιο και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις θέσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, συνεχίζει την προκλητική ρητορική η Τουρκία για την Κύπρο,  με αφορμή την πρωτοφανή επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη «νεκρή γραμμή» στην Πύλα, που ξεσήκωσε διεθνείς αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά, ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, έκανε λόγο για «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ».

«Ως Τουρκία, διαδραματίζουμε άλλοτε διαμεσολαβητικό και άλλοτε διευκολυντικό ρόλο σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις. Όπως τονίζουμε πάντα, δεν έχουμε βλέψεις για τη γη, την κυριαρχία ή το πετρέλαιο κανενός. Είμαστε ένα έθνος χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».

«Η ειρηνευτική δύναμη έβλαψε την ήδη πληγωμένη φήμη της»

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η ειρηνευτική δύναμη, τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού, όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση, έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της».

Επιπλέον, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «λόγω αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι. Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη. Ως εγγυήτρια χώρα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στο νησί, ιδιαίτερα στη νεκρή ζώνη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμα ότι «σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη, σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας», σε μία έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε πως «η τδβκ θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή με τα γιγαντιαία έργα που υλοποιούμε».

Τέλος, ανέφερε πως ο οργανισμός τουρκικών κρατών «αγκάλιασε την τδβκ με τη συνταγματική της ονομασία στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχουν χώρες που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία εκπροσώπησης στην τδβκ. Η δήλωση της ΕΕ σχετικά με αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ ατυχής. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι να διασφαλιστεί η ισότιμη κυριαρχία και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τδβκ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments