Κόσμος

Τι συγκαλύπτεται πίσω από τα ρωσικά αναχώματα υπέρ της Τουρκίας στον ΟΗΕ;

Τι συγκαλύπτεται πίσω από τα ρωσικά αναχώματα υπέρ της Τουρκίας στον ΟΗΕ;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: DROPOILNEWS.GR - Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Μετά τη λεγόμενη "απορωσοποίηση" της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ρωσία καλλιεργεί μεθοδικά τις σχέσεις της με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Εδώ και καιρό, μετά την προσπάθεια που κατέβαλε η Λευκωσία για την πλήρη απορωσοποίηση της Κύπρου, οι Ρώσοι άλλαξαν τακτική έναντι της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου. Ορισμένοι στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία το είδαν ως «αντίποινα», ίσως επειδή η κυπριακή κυβέρνηση απαγόρευσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στη ναυτική βάση Φλωράκης στη Λεμεσό και εκεί όπου κάποτε έδεναν οι ρωσικές φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά, τώρα δένουν τα αμερικανικά υποβρύχια, το γαλλικό αεροπλανοφόρο και τα άλλα αμερικανικά και ιταλικά πλοία.

Δεν άρεσαν καθόλου επίσης στους Ρώσους το κούρεμα των (κατά κύριο λόγο) μαύρων ρωσικών χρημάτων στις κυπριακές τράπεζες, η αφαίρεση της κυπριακής υπηκοότητας από Ρώσους ολιγάρχες, η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Κύπρου, παρά τους μύδρους που εξαπέλυσε ο Πατριάρχης Μόσχας και βεβαίως το κλείσιμο του κυπριακού εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροπλάνα.

Η Μόσχα ξεκίνησε ένα είδος μεθοδικής προσέγγισης που κλιμακώθηκε μετά τον ουκρανικό πόλεμο. Δεν απέλασε διπλωμάτες ούτε παρενέβη όπως κάποτε, αλλά πρώτα έστειλε 50.000 Ρώσους στα κατεχόμενα για να αγοράσουν ελληνικές περιουσίες και να σπουδάσουν Ρώσοι φοιτητές στα τουρκοκυπριακά πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια έκανε διφορούμενες δηλώσεις για το Κυπριακό (χωρίς να παρεκκλίνει από τη συνήθη πολιτική της στο θέμα αυτό), άνοιξε γραφείο προξενικής υπηρεσίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και πρόσφατα επέφερε διπλωματικά πλήγματα στην Αθήνα (γιατί δεν ξέχασε ότι η Ελλάδα είχε στείλει επίσης όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία) και στη Λευκωσία.

Η Ρωσία είναι το μόνο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν έχει καταδικάσει τα επεισόδια στην Πύλα, τους τραυματισμούς ειρηνευτών και τις ζημιές σε οχήματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η ρωσική πλευρά δεν απάντησε (προς μεγάλη ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης) και ζήτησε παράταση της προθεσμίας απάντησης μέχρι τη Δευτέρα. Και αυτό γιατί περιμένουν οδηγίες από τη Μόσχα σε σχέση με το σχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Πύλα, προσχέδιο της οποίας προετοίμασε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, τα έργα διαπλάτυνσης του δρόμου από το Άρσος προς την Πύλα στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Πράσινη Γραμμή θα συνεχιστούν κανονικά σήμερα, όπως και άλλα έργα στην Πύλα, αλλά το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ετοιμάζει επίθεση στα Ηνωμένα Έθνη που ασχολούνται με αυτό το επεισόδιο στη σημερινή συνεδρίασή τους.

Το θέμα όμως δεν λύνεται με αποφάσεις του ΟΗΕ. Άλλωστε από το 1974 οι Τούρκοι δεν εφαρμόζουν αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ γιατί εάν τα εφάρμοζαν δεν θα υπήρχε καν η προσπάθεια εποικισμού της Αμμοχώστου.

Ποιος είναι όμως ο πραγματικός στόχος των Τούρκων στη νεκρή ζώνη της Κύπρου;

Είναι η κατάληψη εδάφους και επιβολή της «κυριαρχίας» της αποσχιστικής οντότητας στη νεκρή ζώνη. Αυτός είναι και ο βασικός στόχος της κατοχικής δύναμης, αυτόν επέλεξε για να προκαλέσει κρίση, ώστε να κατασκευάσει δρόμο στην περιοχή Άρσους – Πύλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments