Policy Briefs

Βουλγαρία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι θέλει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρόεδρο Ράντεφ ότι, με την πολιτική του, οδηγεί τη Βουλγαρία εκτός Ε.Ε.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλγαρίας κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Ρουμέν Ράντεφ ότι αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν οι συνεχείς πολιτικές επιθέσεις του στην κυβέρνηση, η επιρροή του στην κοινωνία και η φιλορωσική γραμμή που υιοθέτησε η χώρα υπό τη διακυβέρνησή του.

Το κόμμα We Keep Change (PP), το οποίο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό υπουργών στην κυβέρνηση συνασπισμού, είπε ότι η αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά του κ. Ράντεφ ήταν ένας μεγάλος λόγος για την απόφασή του να συμμαχήσει με το κόμμα του πρωθυπουργού Μπορίσοφ (Πολίτες για το Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, GERB).

«Αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να μας απωθήσει ο [Ρουμέν] Ράντεφ από την Ευρώπη, δεν θα είχαμε σχηματίσει κυβέρνηση με το GERB», σχολίασε το Σάββατο το βράδυ η Λένα Μπορισλάβοβα, η κύρια υπεύθυνη για τις πολιτικές στρατηγικές του PP.

Το GERB πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία δεν μπορεί να προασπιστεί με υποκρισία και η κρατική ιδιότητα δεν μπορεί να διατηρηθεί με διχασμό και τη συνεχώς υψωμένη γροθιά» του κ. Ράντεφ.

Τον περασμένο Μάιο, το GERB και το PP σχημάτισαν μια κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας οι δεδηλωμένοι στόχοι είναι να φέρει τη Βουλγαρία στη ζώνη του ευρώ και στη ζώνη Σένγκεν, να στηρίξει την Ουκρανία, να μεταρρυθμίσει τη διοίκηση και να απαλλάξει τις ειδικές υπηρεσίες από τη ρωσική επιρροή.

Επί του παρόντος, οι ειδικές υπηρεσίες διοικούνται από επικεφαλής που διορίστηκαν από τον κ. Ράντεφ κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του, περίοδος που σημαδεύτηκε από υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Ράντεφ αντιτάχθηκε στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και επανειλημμένα άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο ήταν εξίσου υπεύθυνο για τον πόλεμο με τη Ρωσία.

Το τελευταίο σκάνδαλο μεταξύ του PP, του GERB και του κ. Ράντεφ σχετίζεται με την πρόταση αλλαγής της ημερομηνίας της εθνικής εορτής της Βουλγαρίας.

Η Εθνική Εορτή εορτάζεται στις 3 Μαρτίου και γιορτάζει την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Αγίου Στεφάνου μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον διετή πόλεμο (1877-1878) για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την Οθωμανική κυριαρχία. Η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο, αλλά η συνθήκη ειρήνης δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ και τα βουλγαρικά εδάφη χωρίστηκαν σε πολλά μέρη.

Καθώς πολλοί Βούλγαροι θεωρούν αυτήν την εθνική εορτή ως σύμβολο των ρωσικών συμφερόντων στη Βουλγαρία, ο συνασπισμός προτείνει να ανακηρυχθεί εθνική εορτή η Ημέρα Κυριλλικής Γραφής και Σλαβικού Πολιτισμού (24 Μαΐου), η οποία γιορτάζει το κυριλλικό αλφάβητο που επινοήθηκε για 1.200 χρόνια.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος Ράντεφ υπερασπίστηκε τη διατήρηση της 3ης Μαρτίου ως κύρια εθνική εορτή. Είπε ότι είναι «η κόκκινη γραμμή της υπομονής μας, που το λαϊκό κίνημα δεν θα επιτρέψει να σβήσει» .

“Υπάρχει μια απλή αλήθεια πίσω από τους περισσότερους πολιτικούς που φουσκώνουν με ψευδοπατριωτισμό: είτε θέλουν περισσότερη εξουσία είτε δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την εξουσία που ήδη έχουν”, σχολίασε ο Πετκόφ.,

Την Κυριακή (20 Αυγούστου), η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Μαρία Γκάμπριελ (GERB, EPP) χαρακτήρισε την περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις κυβέρνησαν την κυβέρνηση του κ. Ράντεφ μια στιγμή που χαρακτηρίζεται από «διαχρονικότητα και δύναμη ενός ανθρώπου » .

«Βλέπουμε ότι [αυτή η κατάσταση] υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Για την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και για την εμπιστοσύνη των διεθνών εταίρων και επενδυτών, είναι σημαντικό η Βουλγαρία να επιβεβαιώσει ότι είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και ότι έχει μια λειτουργική κυβέρνηση», είπε η κ. Gabriel .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο