Η χθεσινή συνάντηση και συνέντευξη Τύπου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Μητσοτάκη και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει ψηλά στην ατζέντα το θέμα των παραχωρήσεων γης στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε την παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τη Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ερχόμενος έτσι σε φανερή και πλήρη αντίθεση με τη δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Στιαν Γένσεν, προσωπάρχης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με τη δήλωση του Στιαν Γένσεν, η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία. Η απόλυτη άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μήνυμα και προς τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και την περίεργη άποψη του συνεργάτη του, την οποία στο Μαξίμου θεωρούν εκτός τόπου και χρόνου.
Η Αλεξανδρούπολη ως πύλη φυσικού αερίου
Στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Κιέβου για την αύξηση της υλικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τη στήριξη στον ενεργειακό τομέα. Θα ήταν λοιπόν δύσκολο να μη γίνει αντιληπτή η σαφής αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηρίζοντάς το «κόμβο» για την αποστολή βοήθειας προς τους συμμάχους και υπογραμμίζοντας το ρόλο του για ολόκληρη την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πράγματι, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ουσιαστικά μια νέα πύλη φυσικού αερίου που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναγκών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Ίσως ακόμη και στην Ουκρανία. Και εκεί ίσως βρίσκεται το πολύ σοβαρό θέμα του χθεσινού άτυπου δείπνου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός στο κατώφλι του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού
Δεν θα πρέπει, βέβαια, να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα στο Μαξίμου κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου περνά το κατώφλι του νεοκλασικού κτιρίου της Ηρώδου Αττικού από το 2008, όταν το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κοσσυφοπεδίου, καθώς είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Χασίμ Θάτσι στη Νέα Υόρκη το 2019.
Οι εξαιρέσεις των Βούτσιτς και Κοβάτσεφσκι
Από το διήμερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εντούτοις, λείπει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας κ. Βούτσιτς, καθώς επίσης και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Κοβάτσεφσκι. Το διπλωματικό πρωτόκολλο υπαγορεύει πως αίτημα επίσημης συνάντησης είναι πιθανό να κατατεθεί, είτε εκ μέρους του οικοδεσπότη, είτε από την πλευρά του προσκεκλημένου, κάτι που μεταφράζεται πρακτικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι οι δύο πλευρές δεν υπέβαλαν σχετικό αίτημα. Σε σχετική ερώτηση, η απάντηση που δόθηκε είχε να κάνει με την έλλειψη χρόνου για κατ’ ιδίαν συναντήσεις με το σύνολο των πολιτικών ηγετών.