Μεγάλη θα είναι η νύχτα στην Πάρνηθα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι επίγειες δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη έτσι ώστε να καθυστερήσουν το μέτωπο μέχρι το πρώτο φως της ημέρας και την έναρξη των επιχειρήσεων από τα εναέρια μέσα. Στο Μενίδι έχουν εκκενωθεί οικισμοί, όπως και στα Λιόσια, με την πύρινη λαίλαπα να έχει καταστρέψει περιουσίες και σπίτια στη Χασιά από το πρωί όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά.
Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση και στον Ασπρόπυργο, καθώς η φωτιά ήταν μέσα στη βιομηχανική ζώνη και υπήρξε μπαράζ εκρήξεων και αποπνικτική ατμόσφαιρα. Πέρα, όμως, από την Αττική τα πύρινα μέτωπα δεν είχαν τελειωμό σε όλη τη χώρα.
Η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη καίει για τέταρτη ημέρα, με δεκάδες σορούς μεταναστών να βρίσκονται απανθρακωμένες στο δάσος της Δαδιάς. Εκκενώσεις οικισμών έγιναν το βράδυ της Τρίτης και στη Ροδόπη, ενώ το ίδιο συνέβη τόσο στη Βοιωτία όσο και στη Φθιώτιδα. Επιπλέον, από τη φωτιά στον Έβρο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση της Σαμοθράκης με αποτέλεσμα το νησί να μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.
Περισσότερα από 400.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε 3 ημέρες στην Ελλάδα
Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο – Δευτέρα, 19 – 21.08.2023) έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, περισσότερα από 400.000 στρέμματα Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):
~380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο ~30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη ~12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία ~8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο ~5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά
Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.
Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023 έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές. Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους. Τα παραπάνω αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά στα ένθετα διαγράμματα του χάρτη της Εικόνα 1, όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ. Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.