Η νύχτα ήταν εξαιρετικά δύσκολη για το έργο των πυροσβεστών καθώς οι δυνατοί άνεμοι δυσχαιρένουν τις προσπάθειες για κατάσβεση των μετώπων που σύντομα πήραν εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκαν σε ευρεία γεωγραφική ακτίνα.
Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη ημέρα η Ελλάδα με τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο, τη Ροδόπη, τον Ασπρόπυργο, την Φυλή, την Φθιώτιδα και τη Βοιωτία να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και την καταστροφική μανία της πυρκαγιάς να έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες αφού τραγικό θάνατο βρήκαν συνολικά από χθες 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.
Ενισχύονται οι δυνάμεις
Ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν τους Έλληνες συναδέλφους τους στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια ή επίγεια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε επιπρόσθετο αίτημα.
Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:
- Γερμανία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
- Σουηδία: 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air Tractors. Έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας
- Κροατία: 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415. Έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.
- Τσεχία: 1 ελικόπτερο βαρέως τύπου (Blackhawk) καθώς και 1 μονάδα επίγειας δασοπυρόσβεσης με οχήματα. Αναμένονται αύριο αργά τη νύχτα.
Επιπλέον, από χθες επιχειρούν στη χώρα μας
- Η Ρουμανία, η οποία συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
- Η Κύπρος, η οποία έχει αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.
Πύρινη κόλαση στην Αττική
Λίγα λεπτά πριν από τις 12 το μεσημέρι νέα εστία ξέσπασε στην περιοχή της Φυλής, κοντά στη Μονή Κλειστών, στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Μάλιστα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 50 ατόμων από τη Μονή.
Οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την επέκταση του πύρινου μετώπου ειδικά στη Φυλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ο μεγάλος φόβος είναι να μην περάσει η φωτιά προς την Πάρνηθα.
Kαθώς οι πυρκαγιές σε Φυλή και Ασπρόπυργο μαίνονται, η Πυροσβεστική τονίζει πως η φωτιά στη Φυλή εξελίσσεται, έχει δυναμική και κατευθύνεται ανατολικά.
Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ Μονής Κλειστών και Φυλής και Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση των περιοχών Φυλή, ‘Ανω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα, Πανόραμα και ‘Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα, με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών να έχουν ειδοποιηθεί με μηνύματα του 112.
Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.
Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Ασποπύργου.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για διάσπαρτες εστίες φωτιάς.
Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου.
Από την φωτιά έχουν προκληθεί ζημιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αργότερα, σήμερα το πρωί, ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.
Έβρος στις φλόγες
Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ’ έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.
Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς και η δυσκολία της κατάσβεσης
«Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων».
Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.
Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «’Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ’ εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».
Τα φλεγόμενα μέτωπα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας.
Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη.
Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.
Τα δύο μέτωπα της Ροδόπης
Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.
Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.