Νέας γενιάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, διάρκεια πτήσης και εκρηκτικό φορτίο παρουσίασε η Τεχεράνη, κατά το πρότυπο του αμερικανικού MQ-9 Reaper, προκαλώντας ανησυχίες στο Ισραήλ αλλά και στο Κίεβο.
«Σήμερα μπορούμε με σιγουριά να υποστηρίξουμε ότι το Ιράν είναι ένα τεχνολογικά προχωρημένο έθνος», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος επιθεώρησε το νέο απόκτημα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων σε έκθεση με αφορμή την ημέρα της αμυντικής βιομηχανίας. Το σχετικό βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο συνοδευόταν από την επιγραφή «Ετοιμάστε καταφύγια», γραμμένη τόσο στα φαρσί όσο και στα εβραϊκά. Στις δηλώσεις του ο Ραϊσί τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί φιλικές σχέσεις με όλα τα έθνη του κόσμου, αλλά είναι αποφασισμένη «να κόψει όποιο χέρι σηκωθεί» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ παραμένουν τεταμένες και πρόσφατα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατηγόρησε την ιρανική ηγεσία ότι χρηματοδότησε και ενθάρρυνε σειρά φονικών επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον ομοεθνών του.
Το νέο ιρανικό drone ονομάζεται Mohajer-10, έχει ακτίνα δράσης 2.000 χιλιομέτρων, αυτονομία πτήσης 24 ωρών και μπορεί να μεταφέρει βόμβες και βλήματα βάρους 300 κιλών – αριθμός διπλάσιος από εκείνον του προκατόχου του, Mohajer-6. Τα τελευταία είναι φθηνά drones-καμικάζι, που πέφτουν και εκρήγνυνται πάνω στους στόχους τους και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους Ρώσους στον βομβαρδισμό ουκρανικών στόχων. Απαντώντας στους επικριτές της η Τεχεράνη αρχικά αρνήθηκε ότι παρείχε στη Μόσχα παρόμοια όπλα, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι όλες οι παραδόσεις είχαν γίνει προτού ξεκινήσει ο πόλεμος με την Ουκρανία.
Το Ιράν κατασκεύασε το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος Mohajer (Μετανάστης) το 1985, στη διάρκεια του οκταετούς πολέμου με το Ιράκ. Οπως ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το νέο μοντέλο θα μπορεί να πετάει σε ύψος 24.000 ποδών (περίπου 7.400 μέτρων) με ταχύτητα 210 χιλιομέτρων την ώρα. Επιπλέον θα φέρει ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης και κάμερα.
Τα προηγούμενα χρόνια το Ιράν είχε εμφανίσει αμερικανικά drones ή θραύσματά τους που κατάφερε να αναχαιτίσει, αλλά δεν είναι γνωστό κατά πόσον έπεσε στα χέρια του κάποιο αεροσκάφος τύπου Reaper και πολύ περισσότερο αν οι Ιρανοί κατάφεραν να το αντιγράψουν. Τον Δεκέμβριο του 2011 οι Ιρανοί αιχμαλώτισαν ένα drone RQ-170 Sentinel της CIA, που μπήκε στον εναέριο χώρο τους για να κατασκοπεύσει το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Οκτώ χρόνια αργότερα κατέρριψαν ένα άλλο drone, τύπου RQ-4A Global Hawk, του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στα Στενά του Ορμούζ.
Το πρώτο MQ-9 Reaper κατασκευάστηκε από τους Αμερικανούς το 2006. Μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν drones ως αναγνωριστικά αεροσκάφη για συγκέντρωση πληροφοριών. Το νέο τους απόκτημα ήταν το πρώτο drone στον ρόλο του hunter – killer (κυνηγός – εκτελεστής), ικανό να κινείται για πολλή ώρα σε μεγάλο ύψος, να παρακολουθεί τον εχθρικό στόχο και τελικά να τον καταστρέφει. Για τους Ιρανούς τα Reaper έχουν πρόσθετη σημασία, καθώς ένα παρόμοιο, αμερικανικό drone σκότωσε το 2020, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τον υποστράτηγο Κασίμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής επίλεκτων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης.