Η παράτυπη μετανάστευση τονώνεται, η οικονομία εξασθενεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία δίνει τροφή στις ποικιλόμορφες θεωρίες συνωμοσίας. Οι συνθήκες είναι δηλαδή εξαιρετικά ευνοϊκές για την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Πολλοί ανησυχούν ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Γηραιάς Ηπείρου με μια σοβαρή στροφή προς τα δεξιά.
Η πρώην νεοφασίστρια Τζόρτζια Μελόνι είναι ήδη πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν προηγείται με 1% στις δημοσκοπήσεις της Γαλλίας. Την μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν ωστόσο τα ποσοστά της γερμανικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Είναι πάνω από 20% στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ αναμένονται σημαντικές δημοσκοπήσεις σε πρώην ανατολικογερμανικά κρατίδια, στα οποία πιθανολογείται και εικάζεται ισχυρή ακροδεξιά παρουσία.. Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Politico, το κόμμα βρίσκεται μόνο λίγες μονάδες πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες και έχει ήδη ξεπεράσει τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, τους οποίους έχει εκδιώξει από τη δεύτερη θέση. Αν κάποτε η βασική αιτία του AfD ήταν η ελληνική κρίση χρέους, τώρα το κύριο θέμα του είναι το μεταναστευτικό. Μέχρι στιγμής φέτος, 43.000 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, αριθμός που αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης του 50%. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα γερμανοπολωνικά σύνορα, όπου ξεπερνά το 140%.
Ταυτόχρονα, τα βίαια εγκλήματα στη Γερμανία αυξήθηκαν σημαντικά κατά 20% το τελευταίο έτος. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία συνδέουν την εγκληματικότητα με τη μετανάστευση. Η αντίληψη ότι οι μετανάστες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια τροφοδοτείται από τις σχεδόν καθημερινές αναφορές φρικτών εγκλημάτων στα οποία οι αλλοδαποί είναι οι κύριοι δράστες. Το παζλ συμπληρώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το κόμμα ήταν πάντα ευνοϊκά διακείμενο προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η κύρια ρητορική του για την αντίθεση στον πόλεμο είναι ότι στραγγαλίζει τη γερμανική οικονομία. Αυτό οφείλεται τόσο στην απώλεια των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου όσο και στις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στις γερμανικές εξαγωγές προς τη Ρωσία.
Ωστόσο, είναι η ίδια η ακροδεξιά που υπονομεύει πιο αποτελεσματικά τον ίδιο τον εαυτό της, καθώς συχνά αντιμετωπίζει τους δικούς της περιορισμούς και τα δικά της όρια στις στιγμές της δόξας της. Ως αποτέλεσμα των χθεσινών δημοσιευμάτων, δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές του AfD υπέβαλαν βιογραφικά σημειώματα με ψευδή στοιχεία, αναγκάζοντας την ηγεσία του κόμματος να ζητήσει από όλους τους υποψηφίους που διεκδικούν θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υποβάλουν αληθή στοιχεία για να τεκμηριώσουν τα βιογραφικά τους σημειώματα. Τόσο ο Άρνο Μπαουζμάιερ όσο και η Μαίρη Χόλχον, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των υποψηφίων για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, κατηγορήθηκαν ότι «φούσκωσαν» τα βιογραφικά τους σημειώματα. Ως απάντηση στο σκάνδαλο, οι επικεφαλής του κόμματος Άλις Βάιντελ και Τίνο Φρουπάλα ζήτησαν να επισυνάπτονται στα βιογραφικά τους σημειώματα αποδεικτικά στοιχεία για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η αξιοπιστία και η αξιοπιστία. Ο Μπαουζμάιερ ισχυρίζεται ότι έχει εκπαιδευτεί δύο φορές στη δημοσιογραφία, αλλά οι εργοδότες του το αρνούνται. Ερωτήματα έχουν επίσης εγερθεί σχετικά με την υποτροφία του και την απασχόλησή του στο αγρόκτημα των γονέων του. Παρόμοιες ανακρίβειες οδήγησαν τα στελέχη του κόμματος να ζητήσουν την απομάκρυνση του δεύτερου υποψηφίου, αλλά η παρέμβαση της Βάιντελ οδήγησε στο “πάγωμα”.