Κόσμος

Πούτιν προς κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα: Ελέγξτε τις εκροές κεφαλαίων και τον πληθωρισμό

Αύξησε το επιτόκιο στο 12% η ρωσική κεντρική τράπεζα για να «φρενάρει» την πτώση του ρουβλιού.

Mέτρα για τον έλεγχο της εκροής κεφαλαίων από τη τη Ρωσία και για τη μείωση της αστάθειας του ρωσικού νομίσματος στις χρηματοπιστωτικές αγορές ζήτησε πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποιώντας για την απειλή από την άνοδο των τιμών μετά την πτώση του ρουβλίου.

«Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ενεργά τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους» είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Χρειάζεται δουλειά, μεταξύ άλλων, για τον περιορισμό της μη παραγωγικής, κερδοσκοπικής ζήτησης, τον έλεγχο της εκροής κεφαλαίων, την παρακολούθηση της συμπεριφοράς των κύριων συμμετεχόντων στη χρηματοπιστωτική αγορά».

Το ρούβλι, το νόμισμα με την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, διέσπασε το όριο των 100 ανά δολάριο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Αυτό ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 12% από 8,5% την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει το νόμισμα. Οι αρχές προχώρησαν επίσης στην υιοθέτηση άτυπων μέτρων ελέγχου του κεφαλαίου ζητώντας από τους εξαγωγείς να πουλήσουν περισσότερα από τα έσοδά τους σε ξένο νόμισμα.

Η Ρωσία συζητά την επιστροφή στους κεφαλαιακούς ελέγχους για να αναχαιτίσει την πτώση του ρουβλίου.Η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα ένα όπλο στη μάχη για την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων. Η απειλή ότι η άνοδος των τιμών θα διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο ανησυχεί τον Πούτιν, καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια αναμενόμενη προσπάθεια επανεκλογής του τον ερχόμενο Μάρτιο για έξι ακόμη χρόνια στο Κρεμλίνο.

Πληθωρισμός με το βλέμμα στις εκλογές

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά την τακτική συνεδρίασή της τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, έχει αναγνωρίσει την επιδείνωση του εξωτερικού εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου και απέδωσε την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στις μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκαλούνται από την δαπανηρή πολεμική προσπάθεια που διανύει τον 18ο μήνα της

«Η κλίμακα και η πολυπλοκότητα των καθηκόντων που επιλύουμε και συνεχίζουμε να επιλύουμε είναι πραγματικά εξαιρετικής φύσης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικές δηλώσεις προς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Είπε ότι η γενική κατάσταση είναι σταθερή, αλλά απαιτεί άγρυπνη παρακολούθηση και έγκαιρες αποφάσεις.

Μετά από διψήφιο πληθωρισμό το 2022, ο ρυθμός αύξησης των τιμών μειώθηκε την άνοιξη, αλλά ο πληθωρισμός είναι τώρα και πάλι πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας και αυξάνεται σταθερά.

Μετά την πρόσφατη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας το ρούβλι ενισχύθηκε απότομα, βοηθούμενο επίσης από τους εξαγωγείς που αύξησαν τις πωλήσεις των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα μετά από συζητήσεις με τις ρωσικές αρχές.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές εμπόδισε τις επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών και ότι ήταν κάτι που έπρεπε να τεθεί υπό έλεγχο. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη Ρωσία να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής.

Οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες στηρίζουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη της Ρωσίας φέτος με υψηλότερη βιομηχανική παραγωγή, αλλά έχουν ήδη ωθήσει τα δημοσιονομικά του προϋπολογισμού σε έλλειμμα περίπου 29 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ένα ποσό που επιδεινώνεται από την πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές.

Τέλος, ο Ρώσος προέδρος είπε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπεται να είναι πλεονασματικός για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Για το σύνολο του έτους, το πλεόνασμα των δαπανών έναντι των εσόδων θα είναι στο προγραμματισμένο επίπεδο – περίπου 2% του ΑΕΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο