Πολιτική

Ελλάδα: Συνδετικός κρίκος μεταξύ Βαλκανίων και Ε.Ε.

Όντας πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βαλκανικής.

Η ομολογουμένως επιτυχημένη συνάντηση των αρχηγών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα πιστοποιεί την απαρασάλευτη προσήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή αναφορά της χώρας και της Βαλκανικής και προσδίδει διεθνοπολιτικό κύρος στην πατρίδα μας.

Συγκεκριμένα, με τις επαφές και τις συναντήσεις να ολοκληρώνονται χθες, στην κυβέρνηση κάνουν την αποτίμηση της «βαλκανικής σύναξης» παρουσία της ηγεσίας της Ε.Ε. και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  και στη συνέντευξη Τύπου και αποτελεί αναμφίβολα τον πυρήνα της ελληνικής στρατηγικής: Η Ελλάδα επιδιώκει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ε.Ε. και Βαλκανίων και μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η παρουσία άλλωστε της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σάντου αποτυπώνει αυτή τη στόχευση.

Ο πρωθυπουργός δεν το έκρυψε αυτό, αναφερόμενος στην Αλεξανδρούπολη. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από τον πόλεμο και την αλλαγή της ενεργειακής κατάστασης. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα πρόκειται να παίξει έναν πολύ ισχυρότερο ρόλο από αυτόν που έπαιζε μέχρι σήμερα.  Το άτυπο δείπνο παρουσία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ένα βήμα, το οποίο κινείται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κοίταξε μπροστά στην επόμενη ημέρα, δείχνοντας σαφή υποστήριξη στην ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας. Όντας πεπεισμένος ευρωπαϊστής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την προτίμησή του για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Στα μάτια του Έλληνα πρωθυπουργού, μια «ευρωπαϊκή» Ουκρανία θα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, ο πόλεμος που διεξάγεται εδώ και περίπου ενάμισι χρόνοι στα εδάφη της Ουκρανίας κάποια στιγμή θα τερματιστεί και η Αθήνα θέλει, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, να «τοκίσει» πως βρέθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. «Για εμάς είναι θέμα αρχών η στήριξη της Ουκρανίας», είπε προχθές ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. Αυτό που δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή είναι πως στο σημείο που ο κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στην αδιαπραγμάτευτη εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, «φωτογράφισε» την Τουρκίακαι έκανε έναν παραλληλισμό με την Κύπρο. «Πρόκειται για μια θέση η οποία ταυτίζεται με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέροντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού», είπε και πρόσθεσε πως «είμαστε, λοιπόν, επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο», καθώς «κάτι ανάλογο αιμορραγεί δυστυχώς ακόμη στην Κύπρο».

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι όσοι σπεύδουν να καταδικάσουν τον κ. Μητσοτάκη για την ξεκάθαρη θέση του υπέρ της Ουκρανίας μάλλον δεν έχουν διαβάσει το κείμενο. Οι παραλληλισμοί με την Κύπρο και άλλες αναθεωρητικές δυνάμεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έστειλε μήνυμα στην Τουρκία μέσω της Ουκρανίας, αναφέρουν.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τις διήμερες συναντήσεις και επαφές του με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην Αθήνα. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, στην οποία επαναλήφθηκε από τον ευρωπαϊστή πρωθυπουργό η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας της. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου  και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου  για να συζητήσουν τη συνεχή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την έμφαση που δίνει η Ελλάδα στο διάλογο μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ακολουθώντας και στο ζήτημα αυτό την πολιτική που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο