Πολιτική

Με μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αρχίζει η πολιτική χρονιά

Με μετωπική κυβέρνησης – αντιπολίτευσης αρχίζει η πολιτική χρονιά

Πηγή Φωτογραφίας: [362678] ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Το ζήτημα των πυρκαγιών ανεβάζει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ανέκαθεν οι πυρκαγιές αποτελούσαν αφορμή έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Το πύρινο μέτωπο, που απειλεί δεκάδες περιοχές ακόμη και στην Πάρνηθα, φαίνεται ότι είναι το πρώτο πεδίο σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Πρώτα η Κουμουνδούρου και στη συνέχεια η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσαν ότι θέλουν να φέρουν το συντομότερο δυνατό τον πρωθυπουργό στη Βουλή για συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Τα κύρια θέματα της ατζέντας είναι η πρόληψη και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τα σχέδια για την πολιτική προστασία.

Από τη μία πλευρά, είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να «βυθιστεί» στις εσωκομματικές διαδικασίες των προεδρικών εκλογών και βάζει σε δεύτερη μοίρα τον οργανωτικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί ενεργά να μπει στο νέο πολιτικό έτος, δείχνοντας ότι δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους χώρους στην Κουμουνδούρου. Εξάλλου, το αντίστροφο συνέβη με την κάθοδο του υπόδικου Ηλία Κασιδιάρη στον δήμο Αθηναίων. Πρώτα η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε ότι θα φέρει δική της νομοθετική πρωτοβουλία και χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα πράξει το ίδιο.

Όλα δείχνουν πως τα δυο κόμματα ενόψει και των δημοτικών εκλογών δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω στην αυγή της δεύτερης τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη από την Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία να επικαλείται το επιτελικό κράτος όταν απανθρακώνονται άνθρωποι και όταν από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη κάηκαν στη χώρα περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης.

Η κριτική θα είναι σκληρή και ελπίζουν ότι θα κορυφωθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει το μειονέκτημα ότι δεν έχει εκλεγμένο αρχηγό κόμματος και, αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ να έχει τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Ολομέλεια. Η “μάχη” μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος θα συγκρουστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρείται δεδομένη. Υπάρχει κοινό μέτωπο απέναντι στην πλειοψηφία, αλλά το καθένα θα προσπαθήσει να δείξει “ποιος έχει τα πιο κοφτερά δόντια”.

Στη πρόκληση να δοθούν απαντήσεις στη Βουλή η κυβέρνηση «σήκωσε το γάντι» και όλοι αναμένουν την πρώτη πολιτική σύγκρουση μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε πως «την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό”.

Θα έρθει η ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό. Θα γίνει συζήτηση σε κομματικό επίπεδο στη Βουλή με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει τραβήξει για ένα ολόκληρο μήνα το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για συζήτηση σε κομματικό επίπεδο, δηλαδή το αίτημα που επανέλαβε σήμερα για κυβερνητικό εκπρόσωπο και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η ελληνική Πολιτεία, μέσω των αρμόδιων αρχών, λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διερεύνηση όσων προκάλεσαν τις πυρκαγιές και εξετάζει τυχόν καταγγελίες.

Η κυβέρνηση θέλει να τονίσει τα επιτεύγματά της στην οικονομία στην επικείμενη ΔΕΘ και ότι δεν υπάρχει “σκιά” από τις πυρκαγιές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ο νέος πρόεδρος να κάνει μια πανηγυρική πρώτη επίσημη εμφάνιση στην συμπρωτεύουσα στις 17 Σεπτεμβρίου, να κάνει ένα ουσιαστικό νέο ξεκίνημα και ο Νίκος Ανδρουλάκης να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο «γκρουπ των μεγάλων» της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments