Ελλάδα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Αυστηρή παρέμβαση Κικίλια

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Αυστηρή παρέμβαση Κικίλια

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Thes.gr - Φωτιά: Δύσκολη η κατάσταση στα ενεργά μέτωπα.

Πάλη με τις αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Βοιωτία, αυστηρό μήνυμα του υπουργού Κλιματικής Κρίσης.

Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη ημέρα δίνουν οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, τη στιγμή που ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης αποστέλλει αυστηρό μήνυμα με προσωπική του παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, τούτη την ώρα, τα κυριότερα μέτωπα παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση και οι φλόγες κατευθύνονται προς την κορυφογραμμή, στη Θράκη και στη Βοιωτία.

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δάσος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου της Νεάπολης Λακωνίας. Στο σημείο έχουν σπεύσει 35 πυροσβέστες,1 ομάδα πεζοπόρων, 8 οχήματα και 1 αεροσκάφος, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής είναι αισιόδοξες.

Επίσης, στον Αυλώνα, λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της οδού Μουρούζη και στην οδό Αθανασίου Διάκου από το ύψος της οδού Δαβρή.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δίστομο Βοιωτίας ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός είπε ότι οι περισσότερες αναζωπυρώσεις δημιουργούν μέτωπο και για την αντιμετώπιση τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα από την Τσεχία.

Κικίλιας: «Αλητήριοι εμπρηστές»

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση, υπήρξε, πριν από λίγη ώρα, παρέμβαση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «τεράστιες μάχες» που δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, μίλησε για «αλητήριους εμπρηστές» και αποκάλυψε ότι από τις 8 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 9 απόπειρες εμπρησμού στον Αυλώνα.

          «Κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές, θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο για εμπλοκή αγροτικού φορτηγού και για προσαγωγές υπόπτων. «Θα κάνουμε τα πάντα για να συλλάβουμε, είπε.

«Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα, δεν θα γλιτώσετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε στη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Κικίλιας τονίζοντας ότι ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και ΕΥΠ διερευνούν τα περιστατικά.

          Αρτοποιός: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Πάρνηθα

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τη φωτιά που καίει για τρίτη ημέρα στην Πάρνηθα, έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου για την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς είναι καλύτερη, όμως δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ωστόσο δεν μπορεί να εκφράσει ακόμη αισιοδοξία καθώς αναμένονται βορειοανατολικοί άνεμοι που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Στις πολλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Πάρνηθας, του Έβρου και της Βοιωτίας αναφέρθηκε επίσης ο κ. Αρτοποιός,  επισημαίνοντας ότι ανέρχονται σε 60 οι τραυματίες πυροσβέστες.

Ο εναέριος χώρος πάνω από την Πάρνηθα έχει δεσμευτεί αποκλειστικά για την αεροπυρόσβεση και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβιάζονται όροι ασφάλειας πτήσεων, τόνισε αναφερόμενος σε πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

        Θρακομακεδόνες: Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι κάτοικοι των Θρακομακεδόνων μετά το μήνυμα που έφτασε στα κινητά τους από το 112 στη διάρκεια της νύχτας το οποίο τους καλούσε να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Κάποιοι μάλιστα ήδη εγκατέλειψαν την περιοχή, όπως ανέφερε νωρίς το πρωί μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο δημοσιογράφος Γ.Κούσουλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments