Όταν ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν διορίστηκε, στις 8 Οκτωβρίου του 2022, γενικός διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι ένθερμοι υποστηρικτές της εισβολής αναθάρρησαν. Βετεράνος των πολέμων στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία, ο Σουροβίκιν είχε κερδίσει το προσωνύμιο «Αρμαγεδδών» για τις αδίστακτες τακτικές εξολόθρευσης του εχθρού χωρίς καμία ηθική αναστολή για τις απώλειες αμάχων, όταν διοικούσε τις ρωσικές δυνάμεις που στήριζαν τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ στον εμφύλιο της Συρίας.
Οσοι προσδοκούσαν, ωστόσο, ότι ο ουκρανικός στρατός θα είχε την τύχη των τζιχαντιστών μαχητών στο Χαλέπι, πολύ γρήγορα προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα. Μόλις ένα μήνα μετά την αναβάθμιση του Σουροβίκιν, ο ρωσικός στρατός γνώρισε τον δικό του «Αρμαγεδδώνα» και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Χερσώνα, μία από τις δύο μεγάλες πόλεις που είχε καταλάβει, ύστερα από την αστραπιαία αντεπίθεση των Ουκρανών. Οι αποτυχίες του ρωσικού στρατού στα μέτωπα της Χερσώνας και του Χάρκοβο οδήγησαν στην υποβάθμιση του Σουροβίκιν, αφού τον Ιανουάριο του 2023 τα καθήκοντά του ανέλαβε ο ίδιος ο Γκενάντι Γκερασίμοφ, αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου.
Για να σωθούν τα προσχήματα, ο Ρώσος στρατηγός διορίστηκε επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεων – δηλαδή της πολεμικής αεροπορίας και των δυνάμεων της Ρωσίας στο Διάστημα. Χθες, όμως, ήρθε και η δεύτερη, κατά τα φαινόμενα πιο οδυνηρή, υποβάθμιση. Οπως έκανε γνωστό το κρατικό πρακτορείο RIA, απαλλάχθηκε από το αξίωμά του, χωρίς να γίνουν γνωστά τα νέα του καθήκοντα, ούτε καν πού βρίσκεται.
«Ο πρώην αρχηγός των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν απαλλάχθηκε από το αξίωμά του, ενώ ο υποστράτηγος Βίκτορ Αφζάλοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα αρχηγού», δήλωσε στο πρακτορείο αξιωματούχος, που κράτησε την ανωνυμία του. Ολα δείχνουν ότι η αποπομπή του «Αρμαγεδδώνα» ήρθε λόγω των στενών σχέσεών του με τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος οργάνωσε το βραχύβιο αποτυχημένο κίνημα της 23ης και 24ης Ιουνίου εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας – του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του Γκερασίμοφ.
Τη δεύτερη ημέρα της στάσης, ένας καταβεβλημένος Σουροβίκιν, χωρίς τα διακριτικά της στολής του, εμφανίστηκε σε βίντεο όπου καλούσε τους κινηματίες να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Πολλοί εντός και εκτός Ρωσίας, πάντως, υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του έγιναν υπό πίεση και ότι ο ρόλος του στα γεγονότα υπήρξε αμφιλεγόμενος – άλλωστε ο Πριγκόζιν, που πολέμησε μαζί του στη Συρία, τον είχε εγκωμιάσει επανειλημμένως. Εκτοτε ο Σουροβίκιν εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα και κυκλοφόρησαν φήμες πως συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κάποια ρωσικά μέσα ανέφεραν χθες ότι βρίσκεται σε διακοπές και θα αναλάβει σύντομα νέο ρόλο στο πλαίσιο του στρατεύματος.
Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, υποστήριξε ότι οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία δεν έχουν άλλο στόχο από «τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσαν η Δύση και οι δορυφόροι της εναντίον του λαού του Ντονμπάς». Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα συνεχίσει την αντεπίθεσή του μέχρις ότου «ανακαταληφθεί η Κριμαία, όπως και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας που βρίσκονται, δυστυχώς, σε καθεστώς κατοχής».
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι δύο εμπόλεμες χώρες αντάλλαξαν επιθέσεις με drones. Νωρίτερα, ρωσική επίθεση με drone στο λιμάνι της Οδησσού προκάλεσε μεγάλη καταστροφή σε αποθήκες σιτηρών.