Γεωπολιτικά

Υβριδικός πόλεμος κατά της Ελλάδας;

Υβριδικός πόλεμος κατά της Ελλάδας;

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: ARMYVOICE.GR - ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αν και δεν έχει επαληθευθεί,

Η χώρα μας καίγεται από τη μια άκρη στην άλλη. Υπήρξαν 14 παράλληλες πυρκαγιές στον Έβρο, ενώ 472 πυρκαγιές σημειώθηκαν μόνο στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Ταυτόχρονα, η Πυροσβεστική δραστηριοποιείται δίπλα σε στρατόπεδα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις υψηλής αξίας.

Το σενάριο ότι η Ελλάδα γίνεται δέκτης ενός υβριδικού πολέμου δεν μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί.  Μιλάμε για ένα ενιαίο πύρινο μέτωπο, που δεν σχετίζεται μόνο με την εγγύτητα σε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος (Ασπρόπυργος κ.λπ.), αλλά στη Θράκη καταγράφουμε πιο ειδικά μια απόπειρα για οργανωμένες πυρκαγιές.

Πυρκαγιές εντοπίζονται σε διασταυρώσεις και περάσματα παράτυπων μεταναστών. Με αυτόν τον τρόπο, ασκείται πίεση στη χώρα μας, η οποία έχει ανοικτό το δρόμο για διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν  στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό δεν συνεπάγεται την ευθύνη της Τουρκίας για τις φωτιές που πλήττουν τη χώρα, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία.

Αλλά η ανησυχία για έναν υβριδικό πόλεμο αυξάνει. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο, η τουρκική πλευρά έχει ήδη αναφερθεί και υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς. Η Γενί Σαφάκ, εφημερίδα φίλα διακείμενη προς την κυβέρνηση Ερντογάν, έκανε χθες λόγο σε πρωτοσέλιδο άρθρο για την καθυστέρηση του ελληνικού κράτους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην «τουρκική περιοχή της Θράκης».

Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν βέβαια και ασφαλή συμπεράσματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σενάρια υβριδικού πολέμου είχαν διακινηθεί κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, η Τουρκία διεξήγαγε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας στο παρελθόν (π.χ. μετανάστευση), ενώ είναι η συνήθης τακτική της Άγκυρας στις πρώτες γραμμές στο Ιράκ και τη Συρία.

Επίσης, δεν θα έπρεπε να ξεχνάμε ότι η Ρωσία στην Ουκρανία ενσωματώνει έναν υβριδικό πόλεμο στη στρατηγική της. Είναι ένα σχέδιο που δίνει τη θέση του στην αντίσταση από την άλλη πλευρά. Η συμπερίληψη αυτών των τύπων πολέμων υπάρχει σε στρατιωτικά εγχειρίδια διεθνώς. Στην Τουρκία ιδρύθηκε η λεγόμενη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας. Πρόκειται για ένα μηχανισμό επικοινωνίας που μπορεί να υλοποιήσει ένα «ψυχολογικό» επιχειρηματικό σχέδιο, που συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, παρατηρεί κάποιος στη γειτονική χώρα τους ίδιους Τούρκους αναλυτές που σχολίαζαν τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας με το μεταναστευτικό να συμμετέχουν στα τουρκικά κανάλια και να κάνουν λόγο για καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευτεί για τη Χάγη με αφορμή τις καλοκαιρινές πυρκαγιές και να προσπαθούν να προπαγανδίζουν την επιθετικότητα της γείτονος.

Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε αν θα επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο του οργανωμένου υβριδικού πολέμου. Αυτό έχει αναφερθεί από την πυροσβεστική, ενώ ο Άρειος Πάγος διερευνά ενδεχόμενο οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments