Η καλοκαιρινή ραστώνη βαίνει προς το τέλος και οι εμπλεκόμενοι με την ευρωπαϊκή πολιτική επιστρέφουν στις θέσεις τους, έχοντας να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις στους επόμενους μήνες. Η ατζέντα είναι γεμάτη με θέματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης και τα οποία θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
Οι επόμενες φθινοπωρινές συναντήσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κρίσιμες, καθώς θα τεθούν και επί τάπητος ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Πονοκέφαλο στις κυβερνήσεις και στην ηγεσία των Βρυξελλών προκαλεί αδιαμφισβήτητα η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αποτελέσει τη Βίβλο της οικονομικής πολιτικής μετά από μια μακρά περίοδο χαλαρότητας, δηλαδή από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν άμεσα να αναζητήσουν τον κοινό τόπο μεταξύ της αδήριτης ανάγκης για μια αναπτυξιακή έκρηξη και της επιβεβλημένης από τη φύση των σχετικών συμφωνιών δημοσιονομικής σταθερότητας. Πρόκειται για μια άσκηση για δυνατούς λύτες, η οποία χρονικά πιθανόν να ξεπεράσει και το όριο του τέλους της τρέχουσας χρονιάς, καθώς όσοι θα βάλουν την υπογραφή τους στο νέο κείμενο, οφείλουν να λάβουν υπόψη και την πίεση που δέχεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στα περισσότερα κράτη-μέλη λόγω της ακρίβειας που πλήττει την αγορά και το εισόδημα εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Την ίδια ώρα η επισιτιστική κρίση συνεχίζει να απειλεί την Ευρώπη, μετά το ρωσικό εμπάργκο για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Κιέβου, οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια και σε άλλες ποτάμιες διόδους είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες τόνοι δημητριακών. Ήδη χώρες της Ασίας και της Αφρικής αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σίτισης του πληθυσμού, ενώ αντίστοιχες αρρυθμίες θα καταγραφούν και στην ευρωπαϊκή επικράτεια εφόσον οι μεταφορές σιτηρών δεν επιστρέψουν στην ομαλότητα.
H E.E αναζητά νέες διόδους μεταφοράς δημητριακών, ενώ σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκτός των άλλων, η ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό παράγοντα συνιστά μείζονα προτεραιότητα για την Ευρώπη, ενώ οι τιμές των καυσίμων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία και στην Αυστρία, αλλά και στην Ελλάδα που ξεπερνούν πλέον σε πολλές περιοχές τα 2 ευρώ ανά λίτρο.
Τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές αναταράξεις που προκαλούν, δημιουργούν ανησυχία στις Βρυξέλλες, τη στιγμή μάλιστα που αναπτύσσεται ένα έντονο κύμα αντιευρωπαϊσμού με ακραία και εθνικιστικά κόμματα να αυξάνουν την εκλογική τους επιρροή. Πρόκειται για μια παράμετρο την οποία οι δυνάμεις που πιστεύουν στο κοινό μέλλον και στην περαιτέρω εξέλιξη της Ε.Ε δεν πρέπει να αψηφήσουν.
Στις επόμενες ευρωεκλογές τα διλήμματα που θα τεθούν πρέπει να είναι σαφή: Θέλουμε μια καλύτερη Ευρώπη με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και ευκαιρίες ή μια Ευρώπη που θα πέσει εκ νέου στα δίχτυα των λαϊκιστών, οι οποίοι ναρκοθετούν διαρκώς με τις θέσεις και τις απόψεις τους τη φιλοσοφία και τις αξίες αυτού του πρωτόγνωρου πολιτικού οικοδομήματος. Οι πολίτες θέλουν επιχειρήματα και ένα αξιόπιστο και πειστικό αφήγημα για να δώσουν με τη συμμετοχή και την ψήφο τους ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για μια βιώσιμη, ανθεκτική και ελπιδοφόρα πολιτική και πορεία.