Ευνοϊκό momentum θα δημιουργήσει στις κεφαλαιαγορές η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας
Πηγή Φωτογραφίας: bankingnews.gr, Το ευνοϊκό momentum που θα δημιουργήσει στις κεφαλαιαγορές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αξιοποιήσουν άμεσα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Το ευνοϊκό momentum που θα δημιουργήσει στις κεφαλαιαγορές η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να αξιοποιήσουν άμεσα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να “κλειδώσουν” τους ελάχιστους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτεί η Φρανκφούρτη έως το 2025.
Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2022 το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της ΕΚΤ διαπίστωνε την ανάγκη επιπλέον ομολογιακών εκδόσεων ύψους 7,7 δισ. ευρώ έως το 2025 -στόχος που τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να πετύχουν με άνεση.
Το επόμενο κρίσιμο ορόσημο για το πολυαναμενόμενο investment grade είναι στις 8 Σεπτεμβρίου όπου ο οίκος αξιολόγησης DBRS θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Μία εβδομάδα μετά, στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται η απόφαση της Moody’s -η οποία πάντως διατηρεί σήμερα τη χαμηλότερη βαθμολογία για τη χώρα (Ba3 -τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα).
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -παρότι έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τις αγορές- αναμένεται να συμπιέσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού το οποίο κυμαίνεται σήμερα στο 4,87% για τις εκδόσεις υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) και στο 7,26% για τους τίτλους χαμηλής προτεραιότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, από το 2018 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα ύψους 10,4 δισ. ευρώ συνολικά με στόχο σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Τα 5,5 δισ. ευρώ εξ αυτών έχουν αντληθεί μέσω senior ομολόγων, ενώ τα 4,55 δισ. έχουν αντληθεί μέσω τίτλων χαμηλότερης διαβάθμισης.
Πού βρίσκονται οι τέσσερις τράπεζες
Όσον αφορά σε καθεμιά από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, η Εθνική εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε νέα έκδοση το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς έχει καλύψει ουσιαστικά τον στόχο για τον Ιανουάριο 2024 (22,5% έναντι απαίτησης 22,7%). Σημειώνεται ότι ο στόχος του 2025 για τον δείκτη ΜREL είναι 27%.
Η Πειραιώς βρίσκεται στα επίπεδα του 21,6% -πολύ κοντά, δηλαδή, στον ενδιάμεσο στόχο του 21,8% που έχει θέση για τον Ιανουάριο του 2024. Τον προηγούμενο μήνα, η τράπεζα προέβη σε έκδοση senior ομολόγου 5ετούς διάρκειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7,25%.
Η Eurobank, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, έχει καλύψει τον στόχο MREL έως το 2024, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 20,53% για το 2023 και στο 22,93% για το 2024. Είναι, ωστόσο, διατεθειμένη να αξιοποιήσει τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς -εφόσον αυτές δημιουργηθούν λόγω της επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024. Τον Ιανουάριο, η Eurobank προχώρησε στην έκδοση senior ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7%.
Η Alpha Bank, τέλος, έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο του 2023 και του 2024, καταγράφοντας δείκτη MREL 24,34% έναντι 19,94% και 22,39% αντίστοιχα. Τον Ιούνιο προχώρησε στην έκδοση senior ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο 6,875%.
Πηγή: capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας