«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter o Ναρέντρα Μόντι κατά την άφιξή του στην Ελλάδα. Τον κ. Μόντι, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Προσγειώθηκα στη Αθήνα. Προσβλέπω σε μία παραγωγική επίσκεψη στην Ελλάδα με στόχο την εκβάθυνση της φιλίας μεταξύ Ινδίας – Ελλάδας. Θα έχω συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έρθω σε επαφή με την Ινδική κοινότητα» ήταν το μήνυμα του Ναρέντρα Μόντι στο Twitter.
Η επίσκεψη καλύπτεται εκτεταμένα από τα ινδικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εφημερίδα «Times of Ιndia» ανακοίνωσε άμεσα ότι ο κ. Μόντι αφίχθη στην Αθήνα, ενώ ανήρτησε σε άλλο tweet βίντεο με την ενθουσιώδη υποδοχή που του επεφύλαξε η ινδική διασπορά στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα του Ναρέντρα Μόντι αναλυτικά
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ινδίας στις 10:00. Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσει τελετή παρασημοφόρησής του.
Ο Ινδός πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11:00
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στη 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Mόντι, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών.
«Ελλάδα και Ινδία: Μια φιλία χιλιετιών που γίνεται ισχυρότερη»
«Η Ελλάδα και η Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς φιλίας που χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ως αρχαίοι πολιτισμοί, οι λαοί μας αλληλεπιδρούσαν και ασκούσαν επιρροή ο ένας στον άλλο σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων» επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Times of India» ενόψει της σημερινής (Παρασκευή) επίσκεψης του ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα.
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στοιχεία των πολιτισμών μας ήταν συνυφασμένα μεταξύ τους και παραμένουν ζωντανά μέχρι σήμερα, όχι μόνο στις δύο χώρες μας, αλλά και στις ευρύτερες περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.
Η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και ως κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι σε ιδανική θέση για να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Σήμερα, οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και μία σταθερή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας. Συμφωνούμε επίσης στην ανάγκη να προστατεύσουμε τη διεθνή τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες και να προωθήσουμε την παγκόσμια ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.