Διεθνή

Οι στόχοι της επίσκεψης Μόντι στην Αθήνα

Οι στόχοι της επίσκεψης Μόντι στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Businessnews.gr - ΙΝΔΙΑ - ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ: Ο ΜΟΝΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ελλάδα από το 1983.

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, που μπορεί να έχει και άμεσο χειροπιαστό αποτέλεσμα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, πραγματοποιεί σήμερα ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι,   ο οποίος μετά τις 10 το πρωί καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη συνέχεια συναντάται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στις 11:00 προχωρά σε τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μαξίμου.

Το ελληνο-ινδικό «μενού» προβλέπει διευρυμένες συνομιλίες στην Ηρώδου Αττικού, καθώς και γεύμα εργασίας σε κεντρικό ξενοδοχείο μεταξύ εκπροσώπων θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων της Ινδίας και ελληνικών εταιριών. Την εν λόγω επιχειρηματικο-οικονομική σύναξη αναμένεται να ανοίξουν με χαιρετισμό οι δύο ηγέτες.

Η τελευταία επίσκεψη Ινδού ηγέτη στην Ελλάδα ήταν το 1983 – της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι τότε – και οι δύο πλευρές δείχνουν να επιδιώκουν πλέον να βάλουν στις ράγες μια στενότερη, στρατηγικής φύσης, εταιρική σχέση.

Το λιμάνι του Πειραιά

Μετά το Brexit η Ινδία εξετάζει εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή των προϊόντων της και το βλέμμα της πέφτει στον Πειραιά και στην προοπτική να αποκτήσει κομβικό ρόλο το μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Η Αθήνα άλλωστε προτάσσει στην άλλη πλευρά τις θαλάσσιες υποδομές της, ως «πύλη» της Ινδίας προς την Ευρώπη, ενώ συνολικά το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Μεσόγειος αποτελεί περιοχή τεράστιας σημασίας, λειτουργώντας ως σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Και η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ «μπορεί να πρωτοστατήσει στην προώθηση συνεργειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο αγγλόφωνο ινδικό ειδησεογραφικό δίκτυο WION. Στόχος των ελληνο-ινδικών διαβουλεύσεων είναι να διευρυνθούν τα περιθώριο συνεργασίας με τον καθορισμό (σήμερα) της αφετηρίας που θα οδηγήσει σε «στρατηγική συνεργασία».

Ζητήματα άμυνας και οικονομίας

Πέραν αυτού η Ινδία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (και η πολυπληθέστερη χώρα) και αναζητείται ουσιαστικά η εδραίωση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Οι προσπάθειες άλλωστε ξεδιπλώνονται ήδη από το 2019 όταν τότε η Ινδία ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτό που «κυνηγά» η Αθήνα είναι οι συνέργειες και οι μεγάλες ινδικές επενδύσεις σε τουλάχιστον πέντε τομείς: πρώτον στις υποδομές (λιμάνια και αεροδρόμια), δεύτερον στις ανανεώσιμες πηγές (πράσινη ενέργεια δηλαδή), τρίτον στην υψηλή τεχνολογία (τεχνητή νοημοσύνη, πληροφορική κ.ά), τέταρτον στον τουρισμό (η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ανθρώπων υψηλού εισοδήματος, όπως σχολιάζουν Έλληνες αξιωματούχοι) και πέμπτον στην υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments