Nέα της αγοράς

Μάρμαρα Παυλίδης: Ο Χριστόφορος Παυλίδης παίρνει πίσω την εταιρεία του

Ολοκλήρωση της εξαγοράς 100% των μετοχικών συμφερόντων της DOLIT INVESTMENTS από τον Χριστόφορο Παυλίδη

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς 100% των μετοχικών συμφερόντων της DOLIT INVESTMENTS από τον Χριστόφορο Παυλίδη, γνωστοποιεί η ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ, σηματοδοτώντας την επανάκτηση όλων των εταιρειών του ομίλου.

Ειδικότερα ο όμιλος στον κλάδο του μαρμάρου έχει στην κατοχή του, την Stone Works Holdings Ολλανδίας, ιδιοκτήτριας του 89,25% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Mermeren Kombinat, από την οποία εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο SIVEC, καθώς και τις κάτωθι εταιρείες:

  • Stone Works Αλβανίας, από την οποία εξορύσσεται το μπεζ μάρμαρο PERLA,
  • Stone Works Βουλγαρίας και DIOYSSOMARBLE Βουλγαρίας από τις οποίες εξορύσσεται το ιστορικό μπεζ μάρμαρο VRATZA.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια,  όπως τονίζεται, η ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο της ενέργειας κατέχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΝΕRFARM, με εν λειτουργία Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 80MW και επιπλέον 120 ΜW σε έργα ΑΠΕ, που τελούν υπό υλοποίηση, ενισχύοντας την παρουσία της στην εγχώρια αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συμβάλλοντας στην πράσινη ενέργεια και στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Η διεθνής παρουσία της ΠΑΥΛΙΔΗΣ αποτυπώνεται με 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας. Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά́ και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από́ 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ετησίως και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ. Η έδρα και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην Δράμα, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως. Για το 2022, συνεχίστηκε η κερδοφορία τόσο σε εταιρικό, όσο και σε ενοποιημένο ισολογισμό, με τις  εξαγωγές του ομίλου να αγγίζουν το 85% του Κύκλου Εργασιών, ο οποίος εντοπίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως, με κατεξοχήν αυτές της Κίνας, της Ν.Α. Ασίας, της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, του Αραβικού Κόλπου και της Ευρώπης.  Ειδικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του ομίλου για τη χρήση του 2022 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 103.274.932 εκ. και το EBITDA στα 18 εκ. ευρώ αντίστοιχα, παρουσιάζοντας αναμενόμενη μείωση του τζίρου σε σχέση με το 2021, της τάξεως του 13%, λόγω της κρίσης που παρατηρείται στην παγκόσμια αγορά. Παρακαταθήκη για το μέλλον αποτελούν αδιαμφισβήτητα τα δύο λευκά διαμάντια της εταιρείας, Ariston και Sivec, τα οποία χάρη στη μοναδικότητά τους έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν επιλεγεί σε μνημειώδη έργα συγκαταλέγοντας τα υλικά της, στα πλέον περιζήτητα, σε συνδυασμό με την διευρυμένη γκάμα μαρμάρων που διαθέτει. Παράλληλα, συνεχίζεται η στρατηγική ανάπτυξης, με συνεχείς επενδύσεις στον χώρο του μαρμάρου, αλλά και σε παρεμφερείς κλάδους του πρωτογενή τομέα», αναφέρει η εταιρεία.

Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η εξαγορά από τη νεοσυσταθείσα «Dolit Investments Μονοπρόσωπη Α.Ε.» θυγατρική της «ECM Partners Inc.», των εταιρειών «Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες» και «Enefarm 2 Α.E. Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Όπως αναφέρει η Επιτροπή ανταγωνισμού η συγκέντρωση δεν έχει κοινοτική διάσταση κατά το άρθρο 1 παρ. 2 του Κανονισμού 139/2004 «για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων», δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών της μίας εκ των δύο συμμετεχουσών επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει τα 250 εκ. € και συνεπώς δεν πληρούνται τα σωρευτικά κριτήρια της εν λόγω παραγράφου, ενώ παράλληλα δεν υπερβαίνει ούτε και τα 100 εκατ. και συνεπώς δεν πληρούνται τα σωρευτικά κριτήρια ούτε της παραγράφου 3 του εν λόγω άρθρου.

Το «χρυσό» deal

Σημειώνεται ότι στις 10 Μαρτίου ολοκληρώθηκε και επίσημα η πώληση της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου της χώρας στην ECM Partners.

Το deal μεταξύ της ECM Partners, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων από την Κύπρο, και των τριών αδελφών είχε ακουστεί ότι ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ.

Το γιατί η οικογένεια Παυλίδη είχε αποφασίσει να πουλήσει την εταιρεία δεν είχε γίνει γνωστό. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν πως τα τρία αδέρφια είχαν διαφωνίες σχετικά με τη διοίκηση της εταιρείας, για αυτό προτίμησαν να δεχτούν την πρόταση της ECM και να αποχωρήσουν. Κάτι που τελικά κράτησε λίγους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο