Μέσα Σεπτεμβρίου η νομοθεσία για τις εταιρείες διαχείρισης από το ΥΠΕΘΟ για την προστασία των δανειοληπτών
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Επιπρόσθετους κανόνες δεοντολογίας στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης
Επιπρόσθετους κανόνες δεοντολογίας στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και υποχρέωσή τους για περισσότερες ρυθμίσεις ώστε να βοηθηθούν οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια να τα «πρασινίσουν», φέρνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τους νέους κανόνες στη λειτουργία των servicers θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, παράλληλα, και τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανσή τους και τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν εκ νέου, υγιή στις τράπεζες. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη η σχετική πρόβλεψη του νόμου 4354/2015 για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης, η οποία έχει μείνει νεκρό γράμμα.
Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται εντατικά η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα & Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για να προκύψει η νομοθεσία στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2167/2021. Πρόκειται για οδηγία της ΕΕ που όπως είχε αναφέρει το insider.gr, τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου του 2021 και πρέπει να ενσωματωθεί από τα κράτη – μέλη της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου του 2023. Κατόπιν αυτού, από τις 30 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η αγορά και η διαχείριση NPLs θα διέπεται από αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών, επιβάλλοντας στις εταιρείες διαχείρισης συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Επιπλέον των κανόνων αυτών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ θα επιβάλλει στους servicers πρόσθετες διατάξεις, εθνικού δικαίου, για την μέγιστη προστασία των δικαιωμάτων των οφειλετών και εν τέλει, για την μέγιστη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Για τον ίδιο τελικό στόχο, θα προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο και η δυνατότητα αναχρηματοδότησης μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
Τη βάση όλων των υποχρεώσεων των servicers θα αποτελέσει η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2167/2021 (NPL Directive) που υπαγορεύει: • τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών τόσο καταναλωτικών, όσο και επιχειρηματικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων • πληροφορίες προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund • τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου • τήρηση αρχείων • την διακράτηση κεφαλαίων πελατών • την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους, και • τη συμμόρφωση εκ μέρους των funds με ορισμένες υποχρεώσεις που επιβάλλονται σε αυτούς βάσει της οδηγίας και, εάν τα κράτη μέλη απαιτούν, της εθνικής νομοθεσίας.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τις εταιρείες διαχείρισης είναι απόρροια των συναντήσεων που είχε, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με τους servicers, όπως επίσης και η ΤτΕ. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις από τους servicers προς τους οφειλέτες, την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την αναχρηματοδότηση οφειλετών που εξυγιαίνονται μέσω ρυθμίσεων των δανείων τους, αλλά και την ανάγκη της καλύτερης επικοινωνίας των εταιρειών διαχείρισης με τους οφειλέτες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας