Policy Briefs

Γερμανία: Η διεύρυνση των BRICS δεν είναι απειλή

Γερμανία: Η διεύρυνση των BRICS δεν είναι απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pelop.gr - ΛΟΥΛΑ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ BRICS ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΝΟΤΟΥ,

Κοινή εκτίμηση Γερμανών αναλυτών και πολιτικών.

Οι κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας απέρριψαν τους φόβους για τη διεύρυνση της ομάδας BRICS που ανακοινώθηκε για το 2024, στρέφοντας το δάχτυλο στη Ρωσία και την Κίνα, τους δύο γίγαντες που βλέπουν ως την πραγματική απειλή.

Το 2024, έξι νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, θα ενταχθούν στην ομάδα BRICS, μια λέσχη αναδυόμενων οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. ανακοίνωσαν τα ιδρυτικά μέλη μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη (24 Αυγούστου) .

Η Γερμανία, ωστόσο, δεν βλέπει τη διεύρυνση της ομάδας ως απειλή που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τους δυτικούς θεσμούς.

«Η διεύρυνση κάνει τους BRICS ακόμη πιο ετερογενείς. Έτσι, ως θεσμικό όργανο, δεν αποτελούν απειλή για την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σε αντίθεση με μεμονωμένα μέλη, όπως η Κίνα και η Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Nils Schmid, Γερμανός βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού SPD, στο EURACTIV.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική αψηφούσαν τις πιέσεις από την Κίνα και τη Ρωσία, που θέλουν «να κάνουν τους BRICS ένα αντιδυτικό σχέδιο» . Από την πλευρά τους, ανώτεροι Γερμανοί πολιτικοί παραμένουν αποφασιστικά χαλαροί σχετικά με την πραγματική γεωπολιτική θέση και ισχύ των BRICS.

“Δεν είμαι απογοητευμένη και δεν βλέπω καμία διαίρεση ή αποδυνάμωση της G20 “, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ πριν από τη σύνοδο κορυφής, αναμένοντας πιθανή διεύρυνση, την οποία επιβεβαίωσε μετά την ανακοίνωση της Πέμπτης.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να διατηρεί καλές σχέσεις με νέα μέλη, με όλες τις χώρες ελεύθερες να συναντούν όποιον θέλουν.

Η κίνηση έρχεται καθώς η γερμανική εξωτερική πολιτική επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε ορισμένα μέλη της ομάδας BRICS, δηλαδή τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Η Γερμανία επιδιώκει στενότερη οικονομική και γεωπολιτική συνεργασία με τρίτες χώρες προκειμένου να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρώτη στρατηγική της γερμανικής κυβέρνησης για την Κίνα, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, θέτει ρητά τον στόχο της στενότερης συνεργασίας με τρίτες χώρες «στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική» για την αντιμετώπιση της κινεζικής επιρροής.

Ως εκ τούτου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και έξι άλλοι υπουργοί επισκέφθηκαν μεμονωμένα την Ινδία από την αρχή του έτους. Η Μπέρμποκ ταξίδεψε επίσης στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία με τον Γερμανό υπουργό Εργασίας Hubertus Heil.

Ενώ η διεύρυνση της ομάδας BRICS δείχνει ότι οι χώρες συνεχίζουν να επιδιώκουν μια ενεργό εταιρική σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα, ο Schmid θεωρεί την απουσία άνευ όρων υποστήριξης για αυτές τις δύο χώρες ως επίτευγμα της «δυναμικής διπλωματίας των λεωφορείων» από τη Γερμανία .

Το κλειδί για μια ελκυστική προσφορά για τρίτες χώρες βρίσκεται στην υποστήριξη της φιλοδοξίας τους για «δίκαιες οικονομικές σχέσεις» , είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments