Policy Briefs

Η Γερμανία ποντάρει σε μείωση της γραφειοκρατίας και στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Η Γερμανία ποντάρει σε μείωση της γραφειοκρατίας και στις νεοφυείς επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Powergame.gr - Στάσιμη η γερμανική οικονομία στο β' τρίμηνο

Οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί υπερασπίζονται αυτόν τον προσανατολισμό.

Ενώ η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκπρόσωποι του κυβερνώντος τριμερούς συνασπισμού ελπίζουν ότι η μείωση της γραφειοκρατίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι καλύτερες συνθήκες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις θα το καταστήσουν είναι δυνατό να βγούμε από αυτή την ύφεση.

Στην πρόβλεψή του για το πλήρες έτος για το 2023 που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος, καθιστώντας τη χώρα υστερούσα από όλες τις άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες καταφέρνουν να παρουσιάσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Ενώ αυτά τα στοιχεία έχουν πυροδοτήσει μια συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με το πώς να ξεπεραστεί η οικονομική ύφεση της χώρας, οι λύσεις που προτείνονται από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από Σοσιαλδημοκράτες (SPD, Σοσιαλιστές και Ευρωπαίους Δημοκράτες), Πράσινους και Φιλελεύθερους (FDP, Renew Europe) αποκλίνουν έντονα.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), ο οποίος συνήθως έχει αυστηρή προσέγγιση στη φορολογία και είναι δύσπιστος για τα μέτρα που επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, πρότεινε ένα ετήσιο πρόγραμμα φορολογικής ελάφρυνσης 6 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Το τελευταίο διακόπηκε προσωρινά λόγω εσωτερικών διαφορών εντός του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Sandra Detzer, βουλευτής και εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικές υποθέσεις, είπε ότι ενώ υποστήριξε το πακέτο φορολογικής ελάφρυνσης, «πιο σημαντικές από τις βραχυπρόθεσμες παρορμήσεις, ωστόσο, είναι οι μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Γερμανίας, οι οποίες έχουν καθυστερήσει τόσο πολύ. .

«Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για φθηνή ενέργεια, ο νόμος για τη μετανάστευση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για την αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων και ο έλεγχος των πρακτικών για λιγότερα γραφειοκρατικά βάρη είναι σημαντικά βήματα στον συνασπισμό για να γίνει η Γερμανία ξανά επιχειρηματική τοποθεσία», πρόσθεσε η κα . Detzer.

Αν και οι νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής από άλλες πηγές ενέργειας, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Γερμανία απολαμβάνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από αυτή την άποψη,  επειδή στερείται, για παράδειγμα, ευέλικτων δυνατοτήτων υδροηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί θέλουν να μειώσουν το γραφειοκρατικό βάρος

Ο φιλελεύθερος ομόλογός του, Ράινχαρντ Χούμπεν, βουλευτής του FDP και εκπρόσωπος για οικονομικές υποθέσεις, ανέφερε ότι μετά την υιοθέτηση του πακέτου φορολογικής ελάφρυνσης, «το επόμενο βήμα είναι ένα πακέτο γραφειοκρατικής μείωσης, το οποίο θα ξεκινήσει φέτος ο [υπουργός Δικαιοσύνης] Μάρκο Μπούσμαν» .

Ο κ. Buschmann, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα παρουσίαζε έναν κατάλογο προτάσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας αργότερα αυτό το έτος, είπε τον περασμένο Μάιο ότι εάν η κυβέρνησή του «αποφασιστεί στη μείωση της γραφειοκρατίας στη χώρα μας, […] αποφασίζονται πολλές απαιτήσεις και κανονισμοί ευρωπαϊκό επίπεδο» .

Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την έκκληση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν (Αναγέννηση, Ανανεώστε την Ευρώπη) για «παύση» στη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε επίσης υποστηριχθεί από τον πρωθυπουργό του Βελγίου (Open VLD, Renew Europe) καθώς και από τα γερμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης CDU/CSU  (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), δημιουργώντας έτσι μια αντίθεση με την άποψη της Ursula von der Leyen, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλους του CDU.

Νόμος για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

Ερωτηθείσα πώς να βελτιωθεί η οικονομική ανάπτυξη, η Βερένα Χούμπερτς, αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, του κύριου κυβερνητικού κόμματος, επαίνεσε ένα σχέδιο νόμου για τους όρους χρηματοδότησης εκκίνησης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα .

«Η διευκολυνόμενη μορφή μετοχικού κεφαλαίου των εργαζομένων θα προσελκύσει περιζήτητα διεθνή ταλέντα στη σκηνή των start-up ειδικότερα », είπε στην EURACTIV η κ. Hubertz, η οποία ήταν ιδρύτρια νεοφυών επιχειρήσεων πριν ενταχθεί στο κοινοβούλιο.

Ενώ χαιρέτισε σε γενικές γραμμές την πρόταση ως «ένα αποφασιστικό βήμα προς καλύτερες συνθήκες για την ιδιοκτησία μετοχών των εργαζομένων στη Γερμανία» , η γερμανική ένωση νεοφυών επιχειρήσεων δήλωσε επίσης ότι λυπάται για την απουσία πιο απλών μετοχών που κατέχουν οι εργαζόμενοι.

“Θα ήταν ένα ισχυρό όργανο, ειδικά στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για τα ταλέντα “, δήλωσε ο Christian Miele, διευθυντής της ένωσης, σε μια δήλωση, προσθέτοντας ότι ελπίζει για βελτιώσεις στον νόμο κατά τη διάρκεια του έτους. κοινοβουλευτικό επεξεργάζομαι, διαδικασία.

«Βασιζόμαστε στα μέλη της γερμανικής Bundestag. Ο νόμος για τη μελλοντική χρηματοδότηση θα δείξει πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο συνασπισμός SPD, Greens και FDP την ενίσχυση της ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων» , πρόσθεσε ο κ. Miele.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments