Τη διττή τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και το Αιγαίο αντίστοιχα, αναλύει ο διεθνολόγος και καθηγητής στρατιωτικών σχολών, δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος.
Σε συνέντευξή του στον ιστοχώρο liberal, ο κ. Παπαφλωράτος εκτιμά πως ο Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί σε μια πολιτική ως προς το Κυπριακό που είναι απολύτως αναποτελεσματική έναντι της διεθνούς κοινότητας, ενώ, παράλληλα, επισημαίνει τον ιδιαίτερα «θολό» ρόλο της Μόσχας στο Κυπριακό.
Επίσης, υπογραμμίζει και τα σενάρια περί προσάρτησης των Κατεχομένων από την Τουρκία, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια εξέλιξη.
Στην οπτική του κ. Παπαφλωράτου, “η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί, ουσιαστικά, από αυτή καθαυτή την πολιτική της. Έχει καταλάβει στρατιωτικά την Κύπρο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από κανένα κράτος παγκοσμίως. Επομένως, ο Ερντογάν είτε θα πρέπει να συνεχίσει στην ίδια ατελέσφορη πολιτική, ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν αναγνωρίσεις από κάποια κράτη, είτε θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα, με σκοπό να επιδείξει μια σημαντική επιτυχία στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εάν, όμως, πράξει κάτι τέτοιο, ήτοι επιλέξει τη δεύτερη λύση της προσαρτήσεως, τότε κατά πρώτον έρχεται αντιμέτωπος με τον ΟΗΕ, η Γενική Συνέλευση του οποίου αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν εκδώσει σειρά ψηφισμάτων. Κατά δεύτερον, έρχεται αντιμέτωπος με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως εκ τούτου ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Κι αυτό θα συμβεί, διότι θα προσαρτήσει ευρωπαϊκό έδαφος, με απλά λόγια έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ και φυσικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες”.
Για το ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Παπαφλωράτος επισημαίνει ότι “η κυρία Ζαχάροβα είχε προ ημερών διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια αλλαγή. Μολαταύτα, το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν το τελευταίο κράτος του Συμβουλίου Ασφαλείας που δημοσιοποίησε τη θέση της εναντίον της τουρκοκυπριακής ενέργειας να στραφεί κατά των στρατευμάτων του ΟΗΕ, καθώς επίσης το γεγονός ότι χρονοτρίβησε χαρακτηριστικά να δώσει οδηγίες προς τους εκπροσώπους της στην έδρα του ΟΗΕ, καταδεικνύει ότι, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων ή ψυχολογίας, έχει αποστασιοποιηθεί από την Λευκωσία”.
Το μαστίγιο και το καρότο του Ερντογάν
Κατά τον γεωπολιτικό αναλυτή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφαρμόζει μια πολιτική μαστιγίου και καρότου στο Κυπριακό, αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος.
“Ως προς το Αιγαίο”, επισημαίνει, “κατεβάζει τους τόνους, έχει περιορίσει την ρητορική και τις πράξεις, οι οποίες παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Βεβαίως, είχαμε πάλι κάποιες ενέργειες, πολύ πρόσφατα, οπότε παραβιάστηκε η ελληνική κυριαρχία”.
“Ως προς την Κύπρο, όμως,”, υποστηρίζει ο κ. Παπαφλωράτος, “δηλαδή το κομμάτι του κυπριακού Ελληνισμού, ο Ερντογάν όχι μόνο σηκώνει τους τόνους, αλλά η ένταση είναι πλέον καθημερινή. Η Άγκυρα εμμένει σε μια νέα πολιτική περί δύο διαφορετικών κρατών. Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτει ακόμη και την πολύ ευνοϊκή για εκείνη θέση της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας περί διζωνικής – δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Επομένως, «τορπιλίζει» κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό γίνεται πρώτον γιατί η Κύπρος δεν είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και δεύτερον γιατί ενοχλείται από την αναβάθμιση της Κύπρου στην αμερικανική ατζέντα, η οποία φαίνεται από μία σειρά ενεργειών της Ουάσινγκτον το τελευταίο διάστημα”.