Κόσμος

Γαλλία: 50 βιομηχανίες μειώνουν κατά 10% την κατανάλωση νερού

Πρόκειται ουσιαστικά για απόφαση του προέδρου Μακρόν για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Είναι η δεύτερη χρονιά στη Γαλλία που η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση νερού. Τοπικές και δημοτικές αρχές συνεργάζονται με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης προκειμένου να περιοριστεί η κατανάλωση από τους ιδιώτες και τις δημόσιες υπηρεσίες τους καλοκαιρινούς μήνες που οι πιέσεις είναι αυξημένες στα δίκτυα ύδρευσης. Είκοσι οκτώ διοικητικά διαμερίσματα έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού εφέτος το υπουργείο – 12 περισσότερα από πέρυσι.

Το υπουργείο κατάρτισε επίσης ένα κατάλογο με προτεραιότητες για τις χρήσεις νερού που αφορούν τους ιδιώτες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν τίθεται ζήτημα για όσους καταναλώνουν νερό για θέματα υγείας και πολιτικής ασφάλειας ή επίσης για το πόσιμο νερό και για τις αποχετεύσεις. Αλλά οι τοπικές αρχές ευάλωτων περιοχών που πλήττονται από την ξηρασία και την πτώση της στάθμης των υδάτων έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση νερού στους αγρότες, τους επαγγελματίες και στις τοπικές επιχειρήσεις.

Ασφαλώς έχουν τεθεί αυστηροί περιορισμοί και στους ιδιώτες καταναλωτές. Κυρίως σε κάποιους με μεγάλες καταναλώσεις νερού, όπως είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών διεξαμενών κολύμβησης, που απειλούνται με πρόστιμα που φθάνουν τα 7.500 ευρώ σε περίπτωση που συλληφθούν να γεμίζουν τις πισίνες τους. Έχει απαγορευθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πλήρωση δεξαμενών κολύμβησης κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού ακόμα και από ιδιωτικά πηγάδια, διότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι κοινός και αφορά όλους.

Έφθασε η ώρα να επιβάλει η γαλλική κυβέρνηση περιορισμούς και στις… πραγματικά δαπανηρές καταναλώσεις νερού, εκείνες των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Και την περασμένη Δευτέρα τρεις υπουργοί, ο Κριστόφ Μπεσί της Οικολογικής Μετάβασης, ο Ρολάν Λεσκίρ της Βιομηχανίας και η Σάρα Ελ Ερί της Βιοποικιλότητας σε κοινή επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μπαλάν της επαρχίας Εν στη βόρεια Γαλλία, στη μονάδα κατασκευής πλαστικών PVC της Kem One, ανακοίνωσαν ένα κατάλογο με μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που, με την αρωγή του γαλλικού κράτους ασφαλώς (δηλαδή κίνητρα, επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κλπ) αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μειώσουν κατά 10% την χρήση και κατανάλωση νερού έως το έτος 2030.

Total, ArcelorMittal, συνεταιρισμοί

Είναι ένας πρώτος κατάλογος με 12 από τις 50 βιομηχανικές μονάδες που θα ενταχθούν συνολικά στο κυβερνητικό σχέδιο για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, τη «φιλοσοφία» και τις κατευθυντήριες γραμμές του οποίου είχε ανακοινώσει στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Οι 50 αυτές μονάδες δραστηριοποιούνται σε τομείς που απαιτούν μεγάλη κατανάλωση ύδατος, όπως είναι οι αγροκτηνοτροφικές μονάδες, η σιδηρουργία, ο κλάδος της κατασκευής χημικών και πολυμερών.

Στις πρώτες 12 μονάδες περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της TotalEnergies στο Ντονζ κοντά στις ακτές του Ατλαντικού, οι μεγάλες μονάδες παραγωγής της μεταλλουργίας ArcelorMittal στη Δουνκέρκη στη βόρεια Γαλλία και στη Φλοράνζ στην επαρχία Μοζέλ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, και επίσης οι εγκαταστάσεις του μεγάλου συνεταιρισμού γαλακτοπαραγωγών στο Ιζινί-σεντ-Μερ στο Καλβαντός, στη Νορμανδία.

Τα κριτήρια της επιλογής

Αν και η βιομηχανία συνολικά αντιπροσωπεύει «μόνο» το 8% της άντλησης υδάτων απευθείας από τον υδροφόρο ορίζοντα και το 4% της κατανάλωσης νερού από τα δίκτυα ύδρευσης της χώρας, «υπάρχουν περιοχές όπου ένας και μόνο βιομήχανος μπορεί να καταναλώνει όγκους πολύ μεγαλύτερους από τον εθνικό μέσο όρο», σημειώνει μια κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Για να καταρτίσουμε τον κατάλογο των 50 μεγάλων εργοστασιακών μονάδων που πρέπει να ανταποκριθούν έως τα τέλη του έτους στο κυβερνητικό σχέδιο, εξετάσαμε τις γεωγραφικές τοποθεσίες όπου βρίσκονται οι μεγάλοι καταναλωτές νερού, τις περιοχές που οι υδάτινοι πόροι μειώνονται δραστικά και σε ποιες συγκεκριμένες μονάδες, έπειτα από έναν προκαταρκτικό διάλογο με τους βιομηχανικούς ομίλους που είχαμε, μπορούσαμε να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού», διευκρίνισε η πηγή.

Τεράστιες καταναλώσεις νερού έχουν και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – στη Γαλλία λειτουργούν 32 αντιδραστήρες. Άγνωστο παραμένει αν θα βρεθεί τρόπος να ενταχθούν κάποιες από τις μονάδες αυτές στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Σχεδόν μισό δισ. ευρώ στο τραπέζι

Πάνω απ’ όλα, το κράτος σκοπεύει να υποστηρίξει τους βιομηχάνους μέσω των υπηρεσιών ύδρευσης και με άλλους τρόπους, ώστε «να διευκολύνουν τη συγχρηματοδότηση μελετών και την εφαρμογή των λύσεων που θα επιλεγούν από κοινού με το κράτος και τους ειδικούς». Η κυβέρνηση του Παρισιού δεσμεύθηκε να διευκολύνει τη διοικητική εφαρμογή των λύσεων αυτών, που έχουν ως κεντρικό στόχο τη μείωση κατά 10% της κατανάλωσης νερού έως το τέλος της δεκαετίας από τις συγκεκριμένες εξαιρετικά «υδροβόρες» βιομηχανικές και αγροτικές-κτηνοτροφικές μονάδες.

Πρώτη προτεραιότητα είναι να αναζητηθούν τρόποι επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης των υδάτων από τα εργοστάσια. Σε οικονομικό επίπεδο, «πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να δημιουργήσει ένα ad hoc σύστημα πληρωμών και αρωγής», αλλά «η προς τα άνω αναθεώρηση κατά 475 εκατ. ευρώ του ετήσιου προϋπολογισμού των εταιρειών ύδρευσης για την στήριξη της βιομηχανίας», όπως διευκρίνισε η ανώνυμη κυβερνητική πηγή. Κάτι που είχε προαναγγελθεί εξάλλου από το Γάλλο πρόεδρο στις 30 Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο