Ενδείξεις για το πόσο πιθανή μπορεί να θεωρηθεί μια ανοδική αναθεώρηση του φετινού στόχου για ανάπτυξη 2,3% με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται στις αρχές Οκτωβρίου, αναζητά η αγορά στα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 6 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων, που είναι φυσικά προγραμματισμένη βάσει του ετήσιου προγράμματος της ΕΛΣΤΑΤ, έρχεται παραμονή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και της έκθεσης της DBRS για την ελληνική οικονομία που αναμένεται, εκτός απροόπτου, στις 8 Σεπτεμβρίου με μεγάλο στοίχημα την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική οικονομία ή των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.
Μετά την δυναμική ανάκαμψη που σημείωσε η ελληνική οικονομία από την περίοδο της πανδημικής κρίσης, το εγχώριο ΑΕΠ παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε 0,1% από +1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 από ρυθμό αύξησης 4,8% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Μια σημαντική ένδειξη για τη δυναμική της κατανάλωσης αναμένεται την προσεχή Πέμπτη, 31 Αυγούστου με τη δημοσίευση των στοιχείων για το τζίρο στο λιανικό εμπόριο τον Ιούνιο, αλλά και των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας κατά τον μήνα Ιούλιο. Κλειδί για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο είναι αφενός η πορεία του τουρισμού, αφετέρου οι μειωμένες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα καθώς πέρσι η κατάσταση ήταν πιο δυσχερής. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προ ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών, τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 2,93 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. τον Ιούνιο του 2022 ενώ στο πρώτο εξάμηνο ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,9%, ενώ στο εξάμηνο επίσης κατά 26%.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Eurostat η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, παρά την πρωτοφανή αύξηση του κόστους δανεισμού από τηνEKT κατά το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, η γερμανική οικονομία βγήκε από την ύφεση, αν και οριακά, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, αλλά οι υποτονικές επιδόσεις της συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη.