Πολιτική

Οι τέσσερις μεγάλες τομές του Άδωνι στο εργασιακό

Το λεπτομερειακό και εκτενές νομοθέτημα φέρει την υπογραφή του αρμοδίου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη

Ετέθη σε δημόσια διαβούλευση το πολυαναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Το λεπτομερειακό και εκτενές νομοθέτημα φέρει την υπογραφή του αρμοδίου υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, με το νομοσχέδιο αυτό, έρχεται να αποκαταστήσει παθογένειες χρόνων και να κανονικοποιήσει το εργασιακό τοπίο της χώρας. Ο Άδωνις δεν διστάζει να θέσει το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, θεραπεύοντας χρόνιους αναχρονισμούς και αντιμετωπίζοντας παρωχημένες εργασιακές αντιλήψεις. Η ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις τομείς είναι δηλωτική του ρηξικέλευθου πνεύματος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα λεγόμενα «διπλά οκτάωρα», τους εργαζόμενους και τους οφειλέτες συνταξιούχους, την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και τη δημιουργία πλατφόρμας εξειδίκευσης.

Πιο αναλυτικά, και σε πλήρη αντίθεση προς τις ακραίες αντιδράσεις ορισμένων παλαιοκομματικών κύκλων, η δεύτερη δουλειά είναι επιτρεπτή, όταν ένας εργαζόμενος το επιθυμεί.

Έτσι, θα επιτρέπεται πλέον η δεύτερη δουλειά σε άλλον εργοδότη, για ό,τι αυτό σημαίνει για την αύξηση των εισοδημάτων του, διασφαλίζεται ο έλεγχος της δεύτερης εργασίας, που μέχρι σήμερα αποτελούσε ένα μαύρο πεδίο για εργαζόμενους και εργοδότες και όλα αυτά χωρίς να προκαλείται έκπτωση του επιπέδου προστασίας του που αφορά τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης του, που είναι οι 11 ώρες την ημέρα.

Αυτή η βαθιά τομή στον εργασιακό χάρτη σημαίνει με απλούς λόγους ότι εντός ενός 24ωρου χωρά μόνο μια πλήρης απασχόλησή και μια μερική απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο, ότι δεν θίγεται η 40ωρη/5νθημερη εργασία και ότι δεν παραβιάζεται το ανώτατο όριο των 48 ωρών (στον οποίο περιλαμβάνεται ο χρόνος υπερεργασίας και υπερωρίας) ως μέσος όρος στους 4 μήνες περιόδου αναφοράς. Επιπλέον, το νομοσχέδιο τολμά να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές και σε σχέση με τους συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται ή είναι οφειλέτες.

Πιο ειδικά, το υπουργείο Εργασίας κατανοεί ότι ένας συνταξιούχος είναι δυνατόν να εργάζεται για βιοποριστικούς ή για ψυχολογικούς λόγους. Με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, γίνεται απολύτως σεβαστό ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να εργάζεται για να αυξήσει το εισόδημά του ή γιατί αισθάνεται πως μπορεί να είναι εν μέρει ενεργός στην εργασιακή – επαγγελματική ζωή, δίχως να χρειάζεται να καταβάλει στο δημόσιο ταμείο υπέρμετρες κρατήσεις από τη σύνταξή του.

Προς την ίδια ρηξικέλευθη κατεύθυνση κινείται και η ρύθμιση για τους οφειλέτες συνταξιούχους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για δυνατότητα ρύθμισης ακόμα και για ασφαλιστικά χρέη πάνω από 30.000 ευρώ (η οποία θα προβλέπεται σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στη Βουλή τον επόμενο μήνα).

Αν και το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους για όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ (και από τα 6.000 στα 8.000 για τους αγρότες), δεν αποκλείεται η αύξηση αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη πχ στα 35.000 ή ακόμα και στα 40.000 ευρώ (και στα 9.000 -10.000 ευρώ για τους αγρότες).

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πιθανότερο είναι στις 60 δόσεις-παρακρατήσεις επί της σύνταξης να μπορεί να υπαχθεί μόνο το χρέος το οποίο φτάνει τα 20.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ (ή 15.000 – 20.000 ευρώ ανάλογα με το νέο όριο το οποίο θα υιοθετήσει η κυβέρνηση) θα πρέπει να πληρωθεί μέσω συμψηφισμού με το 100% της σύνταξης.

Έτσι, έστω για παράδειγμα οφειλέτης με 30.000 ευρώ, έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (67 ετών, τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης με πληρωμένες εισφορές) και δικαιούται κύρια σύνταξη 700 ευρώ. Εφόσον περάσει η προαναφερθείσα διάταξη, θα μπορεί να πληρώσει τα 10.000 ευρώ (επί συνόλου 30.000 οφειλών) μέσω συμψηφισμού με το 100% της σύνταξης του σε 14 μήνες και τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ μέσω 60 δόσεων – παρακρατήσεων ύψους 333 ευρώ. Έτσι, ο συνταξιούχος του παραδείγματος μας, δεν θα λάβει ούτε σεντς τους πρώτους 14 μήνες της συνταξιοδότησης του, ενώ τους επόμενους 60 μήνες (5 έτη), θα εισπράττει το ποσό των 367 ευρώ/μήνα (700 ευρώ/μήνα – 333 ευρώ/μήνα).

Όσον αφορά τα όρια τραπεζικών καταθέσεων και αξίας ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά όποιος οφειλέτης επαγγελματίας επιθυμεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση, αναφέρουν αρμόδια στελέχη εξετάζεται να είναι ίδια ή παρόμοια με εκείνα για τους κοινωνικά ευάλωτους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν σε ρύθμιση κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Περαιτέρω, όπως προαναφέρθηκε, η τρίτη μεγάλη τομή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που προωθείται αποφασιστικά από το νομοσχέδιο και τον Άδωνι Γεωργιάδη προσωπικά.

Πιο ειδικά, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να δύνανται να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II. Με τον τρόπο αυτό η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση του δηλωθέντος ωραρίου αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας το υπέρμετρο διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Σε αυτή ασφαλώς τη δυνατότητα αρωγός είναι και η καταγραφή του ψηφιακού συμφωνημένου ωραρίου που συντελέστηκε από όλους τους εργοδότες

Υποχρεωτικά για όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού δικαίου της χώρας κατά το β εξάμηνο του 2021.Η χρήση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας – πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξή και τη πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας , που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης με το σύστημα αυτό θα διευκολυνθεί περαιτέρω η εφαρμογή της κάρτας εργασίας στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους, αλλά θα οδηγήσει και στους καθολικούς και μαζικούς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αποτελεί δε το πρώτο καθοριστικό βήμα και για την αναμόρφωση και την πλήρη αυτοματοποίηση των ελέγχων, με τρόπο απολύτως εύκολο, γρήγορο, σύγχρονο αντικειμενικό και διαφανή.

Παράλληλα θεσπίζεται βαρύτατο πρόστιμο, αντίστοιχου ύψους με το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία, ήτοι 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε περίπτωση αναντιστοιχίας της πραγματικής απασχόλησης με τη σχετική σήμανση της κάρτας, κυρίως κατά την προσέλευση στην εργασία, και την υπερωρία, η οποία διαπιστώνεται από σχετικό έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, επιβάλλεται στους εργοδότες.

Τέταρτη αλλά όχι ήσσονος σημασίας μεταρρυθμιστική τομή που εισάγεται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι η πλατφόρμα εξειδίκευσης. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα με την επωνυμία «REBRAIN GREECE» στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων θα διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations – ESCO).

Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνονται δραστικά μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων άξιων εργαζομένων που έφυγαν από τη χώρα , ώστε να τους ανακαλύψουν και να τους επαναπροσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο