Οικονομία

Οι φωτιές περιορίζουν το καλάθι των μέτρων στήριξης

Το κόστος των δασικών πυρκαγιών εξασθενεί τα μέτρα στήριξης, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Την κατάσβεση των πυρκαγιών περιμένουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκειμένου να αποτιμηθεί η ζημιά που έχει γίνει και να υπολογιστεί το κόστος των αποζημιώσεων και των μέτρων στήριξης όσων επλήγησαν.

Ο προϋπολογισμός έχει ήδη αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το ποσό αυτό θα καλύψει ζημιές σε ακίνητη περιουσία, εμπορικές εγκαταστάσεις, φυσικό και ζωικό κεφάλαιο. Αυτό συμβαίνει ήδη με τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν σε Μαγνησία, Ρόδο και Κέρκυρα τις οποίες ζήσαμε μέσα στον Ιούλιο. Επίσης από το ίδιο αποθεματικό θα καλυφθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις περιοχές που είχαμε μεγάλες ζημιές, εν όψει του χειμώνα. Επίσης ένα σχετικά μέρος από το 1 δισ. καλύπτει αποζημιώσεις από πυρκαγιές σεισμούς και πλημμύρες περασμένων

Βούληση του ΥΠΕΘΟ είναι από το αποθεματικό να μείνει αυτό και ένα ποσό για το υπόλοιπο του χρόνου, ο οποίος κλιματικά ήταν ένας από τους χειρότερους των τελευταίων 10ετιών.

Το περιθώριο για παρεμβάσεις

Από την άλλη μεριά βέβαια, τα νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου είναι αισιόδοξα. Σε δημοσιονομική βάση, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έφτασε τα 870 εκατ. ευρώ. Περίπου 700.000 δηλώσεις μετά τις δεύτερες εκλογές πήραν παράταση χρόνου για να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Ως γνωστό, όσοι κάνουν την δήλωσή τους μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι την Πέμπτη διπλή την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνεπώς, η υπέρβαση των εσόδων θα μεγαλώσει όπως επίσης και τα περιθώρια για να γίνουν νέες παρεμβάσεις.

Προτεραιότητα οι δημοσιονομικοί στόχοι

“Γνώμονας” για τις όποιες επιπλέον θετικές παρεμβάσεις θα είναι η εξασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2023. Συνεπώς τελικά το ποσό που θα φτάσουν οι αποζημιώσεις των πυροπαθών θα ξεπεράσει συνολικά τα 650 – 700 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες προσαρμογές σε όλο το πλάνο των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται.

Τούτο, με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση η χρονιά θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, ώστε η χώρα να μπορεί να διατηρεί την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές, οι οποίες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, αλλά και από τους εταίρους μας στην ΕΕ, οι οποίοι ετοιμάζονται να επανέλθουν στους δημοσιονομικούς περιορισμούς από το 2024.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πετύχει εκτός από τους αριθμητικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος και ένα διπλό στόχο.

Στο πρώτο σκέλος, είναι να αποζημιώσει τους επαγγελματίες αλλά και τους ιδιώτες που είδαν την περιουσία τους να χάνεται στις φλόγες. Οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι ανελαστικές. Άπαξ και υπολογιστούν θα πρέπει να δοθούν στο ακέραιο χωρίς καθυστερήσεις ή εκπτώσεις.

Στο δεύτερο σκέλος, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις καυσίμων και των τροφίμων. Ειδικά, τώρα που η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται ενός φθινοπώρου που αναμένεται δύσκολο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο