Σε κομβικής σημασίας εργασιακά ζητήματα αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά.
Ερωτηθείς σχετικά με διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο σκοπός μας είναι να πολεμήσουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, άκουσα πολλή, άδικη και συχνά τερατώδη κριτική ως προς τη σχετική διάταξη που προωθούμε. Για να είμαι σαφέστερος, όλος ο σκοπός του νομοσχεδίου που έχουμε φτιάξει εγώ και οι συνεργάτες μου είναι να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας σήμερα και πώς μπορούμε να τη βάλουμε σε τάξη και με νόμιμο τρόπο, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Δεν πρέπει η αντιπολίτευση να είναι συνέχεια κόντρα απέναντι σε πράγματα που είναι αυτονόητα.
Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κάνουν μια δεύτερη, μια part time δουλειά, δίπλα στην κύρια δουλειά τους. Και μου έκανε εντύπωση η κριτική από δημοσιογραφικά μέσα, τη στιγμή που ο κύριος κλάδος που έχει αυτόν τον τύπο εργασίας είναι ο κλάδος των δημοσιογράφων. Εμείς λοιπόν λέμε ότι αυτά πρέπει να γίνονται νόμιμα και με διαυγή τρόπο, να πάψουν να γίνονται παράνομα.
Δεν καταργείται το 8ωρο, φυσικά και δεν καταργείται το 8ωρο.
Ο στόχος μας δεν είναι να φέρουμε σκλαβιά στην Ελλάδα, όπως λένε κάποιοι. Ο στόχος μας είναι κάτι που το βλέπουμε να γίνεται παράνομα, να γίνεται νόμιμα».
Σχετικά με το ύψος του προστίμου εάν η δεύτερη εργασία δεν δηλωθεί από τον εργοδότη, ο Άδωνις είπε: «Υπάρχει ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ. Αυτό μπαίνει στις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Δεν μπαίνει γενικά στην αδήλωτη εργασία.
Εάν μία επιχείρηση ζητήσει να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ εάν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει ψευδώς ότι έχει αποχωρήσει από την εργασία του αλλά βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Το πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι 10.500 ευρώ.
Όταν η ψηφιακή κάρτα μπει στις επιχειρήσεις, δεν θα μπορεί να κλέψει κανένας από τον εργαζόμενο ούτε ένα λεπτό υπερεργασίας».
Σχετικά με το πενθήμερο, ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε: «Δεν καταργείται το πενθήμερο ως προς την εργασία. Η διάταξη για την εξαήμερη εργασία δεν αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις. Η διάταξη αφορά κυρίως στη βιομηχανία. Στο TVXS γράφτηκε ότι ενθαρρύνω την υπερεργασία. Αυτό όμως δεν είναι αληθές. Αυτό όμως που συμβαίνει σήμερα είναι ότι στη βιομηχανία ψάχνουν εργάτες και δεν βρίσκουν. Ως αποτέλεσμα, βάζουν έκτη ημέρα και οι εργαζόμενοι δουλεύουν μαύρα. Οι βιομηχανίες έχουν πελάτες που δεν θέλουν να τους χάσουν και έχουν μηχανήματα που χρειάζονται δύο ή και τρεις ημέρες για να πάρουν μπρος. Άρα έπρεπε να υπάρξει ρύθμιση για να παίρνει ο εργαζόμενος αυτό που του αναλογεί.
Και ως προς τη συλλογική σύμβαση, αυτή ισχύει μόνο στην περίπτωση που είναι ευνοϊκότερη. Ισχύει το ευνοϊκότερο για τον εργαζόμενο, για τον κόσμο της εργασίας».
Ερωτηθείς για την επανόρθωση ζημιάς του εργαζομένου, ο Άδωνις ανέφερε: «Όλα αυτά τα περιστατικά που εμπίπτουν στην επανόρθωση ζημιάς του εργαζομένου, θα ελέγχονται από την Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτή είναι η μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου. Και όλη η φιλοσοφία της ευρωπαϊκής οδηγίας, που εντάσσεται στο νομοσχέδιο, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πλέον, ο εργαζόμενος θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τα δικαιώματά του. Κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών μπορεί να τίθεται υπό τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας.
Και επίσης, υπάρχει στο νομοσχέδιο μια σειρά ρυθμίσεων προστατευτικών των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών. Κανείς δεν θα μπορεί αυθαίρετα να αδικεί τον εργαζόμενό του. Το νομοσχέδιο αυτό είναι η μετάβαση της αγοράς εργασίας στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Και ακόμη, στον τουρισμό, επεκτείνουμε το εποχικό δικαίωμα και σε εκείνους που εργάζονται μέσω εργολάβων. Με το νομοσχέδιο αυτό, η ζωή των εργαζομένων γίνεται πραγματικά καλύτερη».