Σε εργασιακά ζητήματα αιχμής αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Αυτιά.
Ερωτηθείς για την ταχύτερη απονομή συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ενεργοποιούμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσα στο πληροφοριακό σύστημα του e – ΕΦΚΑ και θα το παρουσιάσουμε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο ασφαλισμένος που έχει κάνει αίτημα συνταξιοδότησης θα μπορεί να επικοινωνεί μέσω Skype με τον υπάλληλο και ο υπάλληλος θα τον κατευθύνει για να βρεθεί τι σφάλμα έχει γίνει που καθυστερεί την έκδοση της συντάξεώς του. Έτσι, θα γλυτώνουμε πάρα πολύ χρόνο που σήμερα χάνεται με την αποστολή email και «πήγαινε έλα» εγγράφων. Σκοπός μας είναι να δώσουμε στους συμπολίτες μας όλα τα όπλα της τεχνολογίας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή τους ευκολότερη. Θέλουμε οι ασφαλισμένοι να αισθάνονται τον e – ΕΦΚΑ σύμμαχό τους και όχι αντίπαλό τους στην καθημερινότητά τους. Θα έχουμε απευθείας επικοινωνία του εισηγητή της σύνταξης με τον ενδιαφερόμενο. Θα κάνουμε τα πάντα για να κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη. Και το νομοσχέδιο που βγάλαμε προχθές σε δημόσια διαβούλευση, είναι ένα νομοσχέδιο που έχει μόνο θετικές προβλέψεις για τους εργαζόμενους. Και απορώ με την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένες εφημερίδες της αριστεράς.
Θέλω να προσθέσω ότι βρήκαμε κάτι σάκους και μαύρες σακούλες με έγγραφα σχετικά με συνταξιοδοτήσεις. Όμως ο κ. Βρούτσης στην αρχή και ο κ. Χατζηδάκης στη συνέχεια έκαναν πολύ καλή δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Τώρα πατάμε στις δικές τους προηγούμενες προσπάθειες για να πάμε πιο γρήγορα μπροστά. Και εγώ θέλω να τιμήσω και τους δύο προκατόχους μου και τις ομάδες τους.
Τώρα κάνουμε το επόμενο βήμα, να κάνουμε δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλήρως ψηφιακό. Στόχος μου είναι να έχει γίνει η ψηφιακή καταγραφή όλων των εργαζομένων. Θέλουμε δύο – τρία χρόνια για να το ολοκληρώσουμε, για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Όταν φτάσουμε όμως εκεί, η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται από το κινητό τηλέφωνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Και πρέπει να συμπληρώσω ότι, αν ο κ. Βρούτσης δεν είχε κάνει σημαντικό έργο, σήμερα θα ήμασταν πολύ πιο πίσω. Χωρίς τον Άτλαντα, δεν θα έβγαιναν οι συντάξεις».
Αναφερόμενους στις περιπτώσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων, ο Άδωνις Γεωργιάδης αποσαφήνισε πως «έχουμε ετοιμάσει τη σχετική διάταξη. Η διάταξη θα έχει 10% από το επιπλέον εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος από την επιπλέον εργασία του, η οποία όμως θα έχει κάποια κατώτατα όρια. Μέχρι ένα Α εισόδημα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος δεν θα έχει καθόλου κράτηση, η κράτηση θα είναι μηδενική. Η διάταξη αυτή θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μετά θα γίνει νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Το 10% της κράτησης δεν θα είναι πάντως σε καμία περίπτωση μεγαλύτερο από το 30% που πληρώνουν σήμερα. Σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας που να πληρώσει περισσότερα χρήματα. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στην εργασία των συνταξιούχων, οι οποίοι θέλουν να εργαστούν. Και αυτό και για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, αλλά και γιατί ένας συνταξιούχος μπορεί να θέλει να εργαστεί και για τον εαυτό του, για προσωπικούς και ψυχολογικούς λόγους. Παλαιότερα, η ανεργία ήταν 20%, υπήρχε λόγος να πει κάποιος ότι πρέπει οι νεότεροι να βρουν δουλειά. Σήμερα, όμως, όλες οι επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζομένους και δεν βρίσκουν και, άρα, δεν υπάρχει αυτός ο λόγος πια. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι στην Τέχνη. Ένας τραγουδιστής συνταξιούχος, αν έλεγε ένα μόνο τραγούδι, έχανε το 30% της σύνταξής του.
Τέλος, σε σχέση με τους οφειλέτες συνταξιούχους, ο Ά. Γεωργιάδης ανέφερε: «Η μελέτη που κάνουμε σχετικά είναι στις 30.000. Άλλωστε, 30.000 ένσημα δείχνουν αρκετά χρόνια που κάποιος δεν έχει πληρώσει. Η διάταξη θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εν συνεχεία, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο».