Πολιτική

Στη Βουλή μεταφέρεται από αύριο η πολιτική αντιπαράθεση

Ο πολιτικός ανταγωνισμός θα οξυνθεί από αύριο με κύριο φόντο τη ΔΕΘ

Από αύριο αρχίζει και επισήμως το νέο πολιτικό έτος με το άνοιγμα της Βουλής. Είτε προς το τέλος της εβδομάδας είτε στις αρχές της επόμενης αναμένεται να οριστεί και η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης. Η καλοκαιρινή ραστώνη αποτελεί παρελθόν για τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν θέσει ως επόμενους και σημαντικούς σταθμούς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και βέβαια τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές.

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για το «πυρ ομαδών» που θα δεχτούν στην Ολομέλεια από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Είναι σίγουρο πως η «βεντάλια» της κριτικής θα ανοίξει και σε σχέση με την ακρίβεια στην αγορά, αλλά ειδικότερα για τον άδικο χαμό του Μιχάλη Κατσουρή και την οπαδική βία που δεν μπόρεσε να αποτρέψει η ελληνική αστυνομία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ απέρριψε τα σενάρια που θέλουν αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Οι κάλπες των ΟΤΑ θα λάβουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα με την κυβέρνηση να επιθυμεί να επιβεβαιώσει πως παραμένει ισχυρή με το 40.5% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να δείχνουν πως ανακάμπτουν, αν και κατακερματισμένες. Ειδικά η μάχη για τις 13 περιφέρειες, αλλά και τους μεγάλους δήμους αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Έως ένα βαθμό η πλειοψηφία δείχνει αυτές τις πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας της να έχει «επενδύσει» στην έλλειψη ηχηρών παρεμβάσεων από την αντιπολίτευση και στην αποδυναμωμένη παρουσία της. Σε μεγάλο βαθμό αυτό αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση και προκύπτει από την μη ύπαρξη ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πολύ άσχημα εκλογικά αποτελέσματα του καλοκαιριού.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ξεδιπλωθεί όλο το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Είναι σίγουρο πως το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να δείξει πως είναι η πιο ισχυρή δύναμη μέσα στο Κοινοβούλιο. Το δικαιούται να το επιχειρήσει άλλωστε, καθώς την περίοδο 2019-2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στη Βουλή 64 παραπάνω βουλευτές και τώρα μόλις 15. Θα προσπαθήσουν πολύ γρήγορα να προχωρήσουν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού ακόμα και με την κατάθεση πρότασης για εξεταστική επιτροπή που λαμβάνεται από τα 2/5 της Βουλής; Και συνεπώς να αντιστρέψουν το κλίμα; Η αριθμητική δείχνει πως και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας μαζί συγκεντρώνουν 108 βουλευτές. Απαιτείται δηλαδή η συνδρομή και των άλλων κομμάτων για να συμπληρωθούν οι 120 ψήφοι.

Ως απάντηση στους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης αυτό που επιθυμούν γρήγορα να πετύχουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να καθίσει η “έντονη σκόνη” που σήκωσαν οι φετινές πυρκαγιές προετοιμάζοντας και ανακοινώνοντας αλλαγές στα σχέδια δράσης της Πολιτικής Προστασίας στη νέα αντιπυρική περίοδο. Εξαιρετικά σημαντική θεωρούν στην Ηρώδου Αττικού την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και το πακέτο των ανακοινώσεων – παροχών που θα έχει μαζί του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο