Οι πυρκαγιές πήγαν πίσω, στην πλειονότητά τους, τις δημόσιες παρεμβάσεις των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τα καθαυτό εσωκομματικά τους ζητήματα, παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις υποψήφιοι συνδύασαν τις περιοδείες τους και με τις τρέχουσες συνθήκες της επικαιρότητας και με τις δραστηριότητές τους εν όψει της εκλογής προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου.
Και αν ο δημόσιος λόγος τους, ευνοήτως, αφορούσε στη μεγαλύτερή του έκταση την άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, δεδομένων και των νέων πυρκαγιών που κατέκαψαν τη χώρα και την Αττική, το παρασκήνιο φουντώνει όσο η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει για την εσωκομματική διαδικασία, με πρώτη στάση το διαρκές συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου, το προσεχές δηλαδή Σάββατο.
Θα υπάρξει και πέμπτη υποψηφιότητα;
Και ξαφνικά, με παρεμβάσεις του στο διαδίκτυο, που προσιδίαζαν σε “πολιτική πλατφόρμα”, τις οποίες χαιρέτισε ενθουσιωδώς ο Παύλος Πολάκης, εμφανίστηκε νέος φερόμενος ως επίδοξος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: ο εξ Αμερικής ορμώμενος Στέφανος Κασσελάκης.
Πολιτικό “τέκνο” του Χανιώτη βουλευτή, όταν βρισκόταν στον τομέα Διαφάνειας και… σκανδάλων, ο ίδιος τον “ανακάλυψε”, τον σύστησε στον Αλέξη Τσίπρα και πήραν όλα τον δρόμο τους προς την τοποθέτησή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πυκνώνουν οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, και μάλιστα όχι στο διαρκές συνέδριο του Σαββάτου, αλλά ακόμα νωρίτερα, πιθανότατα μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπου κατέθεσε και το πολιτικό του μανιφέστο.
Πολύπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν τη βεβαιότητα πως, εάν πράγματι καταθέσει υποψηφιότητα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα τον στηρίξει, στην περίπτωση αυτή, με δημόσια δήλωση.
Από ποια δεξαμενή θα αντλήσει ψήφους εάν όντως συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής; Ίσως λόγω του “φρέσκου” προσώπου να “τσιμπήσει” από όλους τους υποψηφίους, αλλά, δεδομένης της στήριξης Πολάκη, του οποίου οι θιασώτες διόλου ευάριθμοι είναι και βρίσκονται πολύ μακριά από το προφίλ της Έφης Αχτσιόγλου και του Ευ. Τσακαλώτου, άρα εγγύτερα στου Νίκου Παππά, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να “κόψει” ψήφους από τον επικεφαλής των πρώην προεδρικών.
Σε ό,τι αφορά τις διαρκείς φήμες για ορθάνοιχτο ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος, οι οποίες σύρονται άσβεστες από τον Ιούλιο, μάλλον απομακρύνεται η πιθανότητα να δηλώσει “παρών” ο νυν, μεταβατικός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για την επόμενη μέρα.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, άλλωστε, ο ίδιος δεν είχε εξαρχής καμία πρόθεση να εμπλακεί σε διεκδίκηση αρχηγίας, παρότι ουδέποτε έως σήμερα δεν έκλεισε ερμητικά την πόρτα στη σχετική συζήτηση, ενώ είχε ερωτηθεί σχετικά δημόσια, επανειλημμένως.
Από την Κουμουνδούρου επισημαίνεται ότι το ζητούμενο είναι να ανταποκρίνεται συντεταγμένα το κόμμα στις αντιπολιτευτικές του υποχρεώσεις, όπερ και πράττει, παραπέμποντας στο αίτημα Φάμελλου προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, από τον οποίο, σημειώνουν με ενόχληση, ότι δεν έλαβαν καμία απόκριση.
Από κει και πέρα, άλλα σενάρια που διακινούνται για ξαφνική υποψηφιότητα στελέχους υπεράνω έως τώρα ¨υποψίας”, δηλαδή εκτός κομματικών και δημοσιογραφικών ραντάρ, ως ενδεχόμενο “αουτσάιντερ” που θα δηλώσει ξαφνικά “παρών” στην κούρσα διαδοχής, δεν στοιχειοθετούνται από καμία συγκεκριμένη πληροφορία. Κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δε, δηλώνουν επ’ αυτών των σεναρίων και του υποψηφίου “αγνώστου X” απόλυτη άγνοια.
Ούτε εκπλήξεις για απόσυρση υποψηφίου προ της εσωκομματικής διαδικασίας αναμένονται. Ως πιθανότητα τουλάχιστον. Δημοσκοπήσεις, ως γνωστόν, τον Αύγουστο δεν διενεργούνται, αλλά η εικόνα που υπάρχει για τη δημοσκοπική πρωτιά της Έφης Αχτσιόγλου, βάσει των δημοσκοπήσεων του Ιουλίου, παραμένει.
Και ζήτημα γραμματέα του κόμματος
Στο μεταξύ, άρχισαν οι ζυμώσεις, καίτοι η συζήτηση είναι απολύτως πρόωρη, για τον επόμενο γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα προκύψει μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας και εν όψει του έκτακτου συνεδρίου, (μάλλον) τον προσεχή Νοέμβριο.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεν είναι βουλευτής (δεν κατέβηκε καν υποψήφιος στις εκλογές), από τον Ιούλιο ήδη φερόταν ως πιθανός διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος. Το πολιτικό του μανιφέστο και η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (διαφώνησε ανοιχτά με τις διαδικασίες-εξπρές για την εκλογή νέου αρχηγού) τον έφεραν ως πιθανό υποψήφιο διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα.
Ο ίδιος από καιρό είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται και δεν προτίθεται να συμμετάσχει, αφού δεν άλλαξε το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής εκλογής. Ούτε τότε αποσύρθηκαν οι φήμες. Ο ίδιος τις έκλεισε ξανά με παρέμβασή του στο Facebook, ανοίγοντας όμως την πόρτα σε άλλα σενάρια της επόμενης μέρας: για τον νέο γραμματέα του κόμματος μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του.
Ο Δ. Τεμπονέρας ζήτησε ανοιχτά να αλλάξει η διαδικασία και τον γραμματέα να μην τον επιλέγει η Κεντρική Επιτροπή, ως γίνεται έως σήμερα (έπειτα από πρόταση του προέδρου), αλλά να εκλέγεται από το Σώμα του συνεδρίου.
Να έχει δηλαδή… αυξημένη νομιμοποίηση, όπερ ερμηνεύεται και ως πρόθεση “ελέγχου” του προέδρου. Ιδιότυπης “δυαρχίας” με λίγα λόγια, την οποία το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου απορρίπτει.
Μόνον κλειστή δεν είναι, ασφαλώς, εάν ο εκ της τάσης “ΡΕΝΕ” ορμώμενος Δ. Τεμπονέρας επιλέξει να δηλώσει επίσημα “παρών” για νέος γραμματέας. Βάσει της εσωκομματικής ανθρωπογεωγραφίας, πάντως, εικάζεται βασίμως πως οι “σκληροί” (εκ των τέως προεδρικών) του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί ασφαλώς με την Τάση του, θα τον στηρίξουν.