Ελλάδα

Η πολλαπλή επιβάρυνση του Έβρου

Η πολλαπλή επιβάρυνση του Έβρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: E-evros.gr - Κάτι τρέχει στον Έβρο

Αύξηση των μεταναστευτικών ροών, σκόπιμες παραβιάσεις των ρευμάτων κυκλοφορίας και φωτιές στα δάση για αντιπερισπασμό συνθέτουν το μουντό μωσαϊκό της καθημερινότητας των κατοίκων στον Έβρο.

Η κοινωνική ζωή στον Έβρο γίνεται ολοένα και πιο έκρυθμη κατά τους τελευταίους δύο μήνες, με τις μεταναστευτικές ροές να έχουν αυξηθεί και με τους λαθροδιακινητές να αποδεικνύονται πραγματικά αδίστακτοι στο καθημερινό “κρυφτούλι” απέναντι στις αρχές.

Πιο συγκεκριμένα, οι διακινητές παίζουν, χωρίς υπερβολή, με τη φωτιά. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μια συνήθης πρακτική των λαθροδιακινητών είναι να προκαλούν μικρές πυρκαγιές προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των Aρχών και οι ίδιοι να κινηθούν ανενόχλητοι. Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι οι 13 μετανάστες που εντοπίστηκαν στο τρέιλερ του αυτόκλητου “πολιτοφύλακα” στην περιοχή πριν από λίγες μέρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προσπάθεια πρόκλησης πυρκαγιάς. Αναλυτικότερα, οι 13 συλληφθέντες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, βαρύνονται με τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή, όπως και της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Επιπλέον, το τραγικό περιστατικό με τους 18 νεκρούς μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, πάντως, αναδεικνύει και μια ακόμα πραγματικότητα: οι διακινητές χρησιμοποιούσαν στον Eβρο μονοπάτια που βρίσκονται πολλές φορές κάτω από τα ραντάρ, με αποτέλεσμα αρκετοί μετανάστες να είναι «φαντάσματα». Το γεγονός ότι οι 18 άτυχοι άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο από το θερμικό κύμα βρέθηκαν πέριξ ενός παραπήγματος που ήταν γνωστό στην περιοχή ως «κέντρο κίνησης» σημαίνει ότι οι διακινητές συνεχίζουν κανονικά το έργο τους, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή βλάστηση της ευρύτερης περιοχής.

Η ένταση, αλλά και τα ακραία περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων με αυτοκίνητα διακινητών να διασχίζουν στο ανάποδο ρεύμα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα την Εγνατία Οδό έχουν προκαλέσει αναταραχή στον Eβρο, με πολλούς πολίτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων.

Η επέκταση του φράχτη

Απέναντι σε αυτήν την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση, το ενδιαφέρον της τοπικής κοινής γνώμης κινείται προς την πλευρά του φράχτη που υπάρχει στην περιοχή του Έβρου ποταμού και την επέκτασή του.

Παρήγορο είναι το γεγονός ότι η επέκταση του φράχτη προχωρά κανονικά, με το σκέλος των επόμενων 35 χιλιομέτρων στον κεντρικό Έβρο να υλοποιείται.

Το κόστος αυτής της επέκτασης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από εθνικούς πόρους. Το εν λόγω έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ στη συνέχεια θα πάρει σειρά και το τρίτο και τελευταίο κομμάτι της επέκτασης, που ανέρχεται περίπου στα 140 χιλιόμετρα και έχει ορίζοντα υλοποίησης περίπου ως το 2026-2027.

Υπέρμετρη μεταναστευτική επιβάρυνση της περιοχής

Η κατάσταση στον Έβρο τις τελευταίες εβδομάδες πάντως αντανακλά την ευρύτερη τάση αύξησης των αφίξεων στην πατρίδα μας, όπως καταγράφουν τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη που εμπλέκονται στη φύλαξη των συνόρων. Ήδη το καλοκαίρι του 2022, σε σχέση με αυτό του 2021, υπήρξαν ποσοστιαία αυξημένες ροές, πλην όμως το καλοκαίρι του 2021 ήταν το δεύτερο καλοκαίρι του κορωνοϊού και υπήρχε διαταραχή στις ροές ανθρώπων εκ των πραγμάτων. Φέτος, όμως, η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε σχέση με το 2022, κι αυτό φαίνεται στη μηνιαία εξέλιξη της αύξησης, αν και αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τα νούμερα είναι διαχειρίσιμα σε ένα βάθος αρκετών μηνών.

Ιδιαίτερα, οι μεταναστευτικές ροές ήταν αυξημένες τον Ιούλιο του 2023 κατά 60% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ τον Αύγουστο φτάνει το 80% σε σχέση με τον Αύγουστο το 2022, χωρίς ο μήνας να έχει ακόμα κλείσει. Η αύξηση παρατηρείται στη χερσαία οδό του Εβρου, αλλά και στα νησιά, με τη Λέσβο να είναι το νησί που βλέπει συγκριτικά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση αυτή την περίοδο, αν και οι δομές που υπάρχουν έχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια.

Αυτή τη στιγμή στις κλειστές δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπάρχουν περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο έναντι δυναμικότητας 38.000. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο ΚΥΤ του Φυλακίου στον Έβρο τον Ιούνιο -πριν δηλαδή από την ένταση των ροών τους καλοκαιρινούς μήνες- κατεγράφησαν 1.301 αφίξεις έναντι 486 πέρυσι τον Ιούνιο, δηλαδή αριθμός σχεδόν τριπλάσιος. Και οι αριθμοί των συλλήψεων στα σύνορα του Έβρου, όμως, είναι ενδεικτικοί: από τις 157 του Απριλίου, αυξάνονται στις 381 τον Μάιο, ενώ τον Ιούνιο ακολουθεί έκρηξη με 1.099 συλλήψεις. Ιούλιος και Αύγουστος εξακολουθούν με υψηλά νούμερα, 527 και 692 συλλήψεις αντίστοιχα.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η πίεση που παρατηρείται στα σύνορα βεβαίως έχουν παρατηρηθεί εδώ και καιρό και σε κυβερνητικό επίπεδο τέθηκαν επί τάπητος στο τακτικό ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε στις 2 Αυγούστου, όταν και είχαν παρουσιαστεί τα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλά και οι τάσεις που προδιαγράφονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments