Άδωνις: Το νομοσχέδιο θεραπεύει την αυθαιρεσία στην αγορά εργασίας
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ACTION24,Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε πολιτικά θέματα αναφέρθηκε κυρίως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης
Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο και σε πολιτικά θέματα αναφέρθηκε κυρίως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
Συγκεκριμένα, σχετικά με το εάν υπάρχει μέγιστο όριο εργασίας σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι «το μέγιστο όριο εργασίας είναι 12 ώρες την ημέρα. Πρόκειται για 8 ώρες στην κύρια εργασία και 4 ώρες σε συμπληρωματική σύμβαση μερικής εργασίας. Δεν υπάρχει λοιπόν 16ώρο, σε αντίθεση με ό,τι διακινούσαν ορισμένοι κύκλοι. Δεν υπάρχει σκλαβιά ή νέος μεσαίωνας, όπως γράφτηκε από δημοσιογραφικά έντυπα. Τη στιγμή μάλιστα που ένας από τους κλάδους, όπου κυριαρχεί η συμπληρωματική εργασία, είναι ο δημοσιογραφικός κλάδος, μερίδα του οποίου θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική σε διατυπώσεις.
Σήμερα, αυτοί που τα παίρνουν μαύρα από μια εργασία, πλήττουν την εργασία και συνολικότερα, την οικονομία. Αυτό είναι παράνομο σήμερα, εμείς όμως ερχόμαστε και το κάνουμε νόμιμο.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, δε, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει κάποιος μαύρο και αδήλωτο εργαζόμενο.
Ως προς τις ώρες ξεκούρασης και τις υπερωρίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «υπερωρία είναι η επιπλέον εργασία σε έναν εργοδότη. Ως προς την ανάπαυση, αυτή παραμένει στις 11 ώρες ημερησίως».
Σχετικά με τη σύμβαση κατά παραγγελία, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα μπορεί μια εταιρεία να συνάψει σύμβαση μηδενικού ωραρίου. 24 ώρες πριν, όμως, η εταιρεία πρέπει να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο με sms ή email. Και σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος πρέπει να λάβει το μεροκάματό του. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Αυτή η αλλαγή, που φέρνει το νομοσχέδιο, λειτουργεί προφανώς υπέρ του εργαζομένου, του κόσμου της εργασίας.
Με το νομοσχέδιο το λεγόμενο «εξτραδάκι» παύει να είναι μαύρο, γίνεται νόμιμο.
Σχετικά με το στοιχείο του νομοσχεδίου βρίσκει πιο καινοτόμο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε «Το νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων και δημιουργεί διαφάνεια. Το νομοσχέδιο προσπαθεί να θεραπεύσει την αυθαιρεσία που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Επίσης, μειώνει τον χρόνο δοκιμαστικής εργασίας και εισάγει την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ως προς το εάν θα ενσωματωθούν προτάσεις στο νομοσχέδιο, ο Άδωνις είπε: «H διαβούλευση πηγαίνει πολύ καλά. Αν κάποιος μας πει κάτι λογικό, εμείς είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Το νομοσχέδιο πηγαίνει πολύ καλά στη δημόσια διαβούλευση. Συγκεντρώνει σωρεία σχολίων».
Ως προς την αποζημίωση από δοκιμαστική εργασία, τονίστηκε ότι «η δοκιμαστική εργασία γίνεται εξάμηνη. Η αποζημίωση θα παραμείνει. Αλλά το νομοσχέδιο βελτιώνει τη θέση του εργαζόμενου μειώνοντας το χρόνο εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την έκδοση των συντάξεων, ο Α. Γεωργιάδης πληροφόρησε ότι «στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε την online επικοινωνία του συνταξιούχου με τον διοικητικό υπάλληλο του υπουργείου. Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στη ΔΕΘ. Στόχος μας η απόκτηση της σύνταξης με ένα κλικ μακροπρόθεσμα».
Ως προς τις νέες ταυτότητες, ο υπουργός είπε πως «ως βουλευτής του ΛΑΟΣ είχα εκφράσει παρόμοιες απόψεις. Αλλά πιστεύει κανείς ότι, σήμερα, χρειάζεται ταυτότητα με τσιπάκι, για να παρακολουθεί κάποιον; Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στα κινητά τηλέφωνα επιτρέπει την παρακολούθησή μας 24ώρες το 24ωρο. Σέβομαι τις ανησυχίες συμπολιτών μου και τις θρησκευτικές ανησυχίες συμπολιτών μου. Ανάλογες ανησυχίες είχαν υπάρξει και πριν είκοσι χρόνια όταν και πάλι είχαν αλλάξει οι ταυτότητες. Είναι ένας φαύλος κύκλος όμως.
Είμαστε στην Ε.Ε. η μόνη χώρα που έχουμε ακόμη τις παλαιού τύπου ταυτότητες».
Σε σχέση με την πορεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, ο Άδωνις υποστήριξε ότι «η εικόνα των τριών πρώτων μηνών δεν είναι μόνο αρνητική. Είχαμε τους τρεις αυτούς μήνες ρεκόρ μείωσης ανεργίας, ρεκόρ στον τουρισμό και ρεκόρ στις οικονομικές μας επιδόσεις. Βέβαια, είναι αρνητικό φαινόμενο οι πυρκαγιές, αλλά το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Μεγάλες πυρκαγιές έγιναν στη Χαβάη, την Τενερίφη, την Ελβετία. Η κυβέρνηση κατάφερε να εκκενώσει στη Ρόδο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς κανένα πρόβλημα. Το «δόγμα Μητσοτάκη» είναι σωστό, γιατί βάζει πρώτα την ανθρώπινη ζωή. Η ανθρώπινη ζωή είναι το σημαντικότερο αγαθό. Το 112 λοιδωρήθηκε, αλλά το 112 είναι αυτό που έσωσε το σημαντικότερο όλων, την ανθρώπινη ζωή».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας