Ελληνοτουρκικά: Επαναπροσέγγιση με μία πιο θετική σκοπιά – Το ραντεβού Γεραπετρίτη με Φιντάν
Πηγή Φωτογραφίας: Αριστερά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και δεξιά ο Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτ.: EPA/Ahmed Jalil/EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
Μπορεί τα σημαντικά προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία να μην λύθηκαν «ως δια μαγείας», όπως είχε διαπιστώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ωστόσο διαφαίνεται με σαφήνεια η διάθεση και από τις δύο πλευρές μιας επαναπροσέγγισης από μία πιο θετική σκοπιά.
Το κλίμα αυτό αποτυπώνεται και από τις συντελούμενες διεργασίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και των δύο Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι σημείωσαν και επισήμως στο ημερολόγιό τους την 5η Σεπτεμβρίου. Τότε που ορίστηκε η συνάντηση των δύο ομολόγων στην Άγκυρα και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «οι δύο Υπουργοί θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων, καθώς και για περιφερειακές εξελίξεις.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψηλά στην ατζέντα των δύο επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας, βρίσκεται και η προετοιμασία της κυοφορούμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18-20 Σεπτεμβρίου.
Στο θετικό κλίμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα οι δύο υπουργοί θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν τομείς μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, που μπορούν να γίνουν βήματα επαναπροσέγγισης. Η Αθήνα εκτιμά ότι με τη συνάντηση -καταρχήν των δύο υπουργών Εξωτερικών- «εγκαινιάζεται η νέα εποχή στα ελληνοτουρκικά» σχολίασε ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Παράλληλα, ωστόσο, το καλό κλίμα που καλλιεργείται, η ελληνική πλευρά αναμένει να αποτυπωθεί σε ευρύτερο επίπεδο, προσδοκώντας από την Τουρκία να επιβεβαιώσει την προσήλωσή της, όχι μόνο στην καλή γειτονία αλλά και στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Άλλωστε η θέση της Αθήνας είναι σαφής και ξεκάθαρη σε αυτό το επίπεδο διακηρύσσοντας με κάθε ευκαιρία την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου με την Άγκυρα με στόχο την διευθέτηση της μοναδικής ελληνοτουρκικής διαφοράς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση δε, τονίζεται πως απαραίτητη προϋπόθεση, για τη διεξαγωγή διαλόγου είναι η αποχή από προκλητικές κινήσεις με διάρκεια και συνέπεια, καθώς και δέσμευση για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ατζέντα της συνάντηση των κυρίων Γεραπετρίτη – Φιντάν καταγράφεται και η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα προγραμματίζεται για το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Η διεξαγωγή του Συμβουλίου είχε ανακοινωθεί μετά τη συνάντησητου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες είχαν αναθέσει στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, την επιστασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που στο επίκεντρο αφορά τη βασική διμερή διαφορά, που είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έχει να διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2016, κατά το οποίο είχαν συζητηθεί το προσφυγικό και οι διμερείς σχέσεις, υπήρξαν διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων Υπουργών ανά χαρτοφυλάκιο, ενώ υπεγράφησαν συνολικά έξι κείμενα (Κοινή Διακήρυξη των δύο Πρωθυπουργών), Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ Πρακτορείων ΑΠΕ/ΜΠΕ-Anadolu, Πρωτόκολλο Συνεργασίας ΕΡΤ-TRT, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Οργανισμών Λιμένων Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, Κοινή Δήλωση Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού, Μνημόνιο Προθέσεων για την Παράνομη Μετανάστευση).
Εξετάσθηκε, επίσης, πέραν της προοπτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, η κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας