Κόσμος

Κίνα και Νιγηρία ζητούν την επιστροφή των “κλεμμένων” από το Βρετανικό Μουσείο – Ποια η στάση της Αθήνας

Κίνα και Νιγηρία ζητούν άμεσα την επιστροφή των πολιτιστικών τους θησαυρών, τη στιγμή που η ελληνική πλευρά τηρεί ακόμη χαμηλούς τόνους.

Μετά την ανακάλυψη ότι περίπου 2.000 πολύτιμα πολιτιστικά αντικείμενα εκλάπησαν από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου, πληθαίνουν οι εκκλήσεις από όλο τον κόσμο προς το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα παράνομα αποκτηθέντα πολιτιστικά αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.

Δεν είναι εξάλλου μόνον η Ελλάδα που διεκδικεί επί δεκαετίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα αλλά και αρκετές ακόμη χώρες όπως η Νιγηρία και η Κίνα ανεκτίμητοι πολιτιστικοί θησαυροί των οποίων βρίσκονται «αιχμάλωτοι» στο μεγάλο μουσείο του Λονδίνου η αξιοπιστία του οποία έχει πλέον κλονιστεί σημαντικά.

Η περίπτωση της Νιγηρίας

«Είναι σοκαριστικό να ακούς ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι τα Μπρούτζινα του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλή στη Νιγηρία, έχουν κλοπές να συμβαίνουν εκεί» δήλωσε εμφατικά ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας Abba Isa Tijani προσθέτοντας με νόημα: « Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν».

Ο κ. Tijani μάλιστα προανήγγειλε επίσημη παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού της χώρας ο οποίος θα απαιτήσει, μέσω επιστολής, τον άμεσο επαναπατρισμό των Μπρούτζινων του Μπενίν.

Η αντίδραση της Κίνας

Τεράστιο θέμα έχει γίνει και στην Κίνα με τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών από το Βρετανικό Μουσείο, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο των κλοπών. Στο σημερινό κεντρικό άρθρο της, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times επισημαίνει πως ο μακροχρόνιος ισχυρισμός ότι τα ξένα πολιτιστικά αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο έχει πλέον καταρρεύσει ενώ η πλειοψηφία των κρατικών μέσων ενημέρωσης ζητούν την επιστροφή των αντικειμένων της κινεζικής πολιτιστικής κληρονομιάς χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει δωρεάν στην Κίνα όλα τα κινεζικά πολιτιστικά κειμήλια που αποκτήθηκαν μέσω ακατάλληλων καναλιών» αναφέρει στο σημερινό της editorial η Global Times και καλεί το Βρετανικό Μουσείο να σταματήσει επιτέλους την παρατεταμένη επιπόλαια στάση του.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική πλευρά τηρεί χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον επίσημα, καθώς δεν έχει εκδοθεί καμία θετική δήλωση από την κυβέρνηση προς το Βρετανικό Μουσείο. Εκτός από μια πρώτη απάντηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία χαρακτήρισε την κλοπή ως “ένα πολύ λυπηρό και σοβαρό περιστατικό” και πρόσθεσε ότι “το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της υπόθεσης”, δεν υπήρξε κανένα άλλο σχόλιο.

Η στάση αυτή ερμηνεύτηκε από βρετανικά δημοσιεύματα ως ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την παράδοση των γλυπτών του Παρθενώνα, που ξεκίνησαν πέρυσι, προχωρούν καλά, αλλά όλα αυτά είναι απλώς εικασίες χωρίς καμία επιβεβαίωση.

Αντίθετα, η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τόνισε ότι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς κατέρρευσε, καθώς “η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά δεν προστατεύεται πλέον καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο