Μελόνι: Οι προσδοκίες της από το ταξίδι στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Pentapostagma.gr - DW για την επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα
Η καλή επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι είναι γνωστή σε όσους παρακολουθούν τις κινήσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συμβολισμοί είναι εδώ για να το πιστοποιήσουν: οι δυο τους κάθονται πάντα δίπλα-δίπλα στο Συμβούλιο και η Μελόνι λέγεται ότι σηκώνει πάντα το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό με στόχο να συντονίσει τις κινήσεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Αυτή η καλή χημεία που έχει αναπτυχθεί, βασισμένη στον ρεαλισμό, στα κοινά προβλήματα Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά και στον δρόμο για τη συνεργασία του ευρωπαϊκού Νότου που άνοιξε ο Μάριο Ντράγκι, ενδέχεται να επιβεβαιωθεί και σε ελληνικό έδαφος την Πέμπτη, με την άφιξη της Μελόνι στην Αθήνα για ένα γεύμα εργασίας με τον Μητσοτάκη. Και παρότι τίποτα ακόμα δεν έχει «κλειδώσει», φαίνεται πως πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση που βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά, καθώς η έλευση της Μελόνι εκκρεμεί ήδη πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση.
Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μελόνι θα δειπνήσουν μόνοι τους ή με λίγους αξιωματούχους, αλλά το μενού είναι λίγο-πολύ καθορισμένο και περιλαμβάνει θέματα που αφορούν τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές προκλήσεις, καθώς και τις διμερείς σχέσεις. Η ενέργεια είναι σημαντική για την Αθήνα, ιδίως καθώς η Αθήνα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ιταλία και να επιταχύνει το καλώδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. που ήδη κατασκευάζεται. Όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο συνεχίζει να ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές ως χώρες υποδοχής, υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα αποδέχθηκε πρόσκληση στη Διάσκεψη για την Ανάπτυξη και τη Μετανάστευση στη Ρώμη τον περασμένο Ιούλιο, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Καιρίδη.
Κορβέτες
Το γεύμα εργασίας των δύο ηγετών συμβάλλει στη σύσφιγξη των ήδη καλών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες συζητούν εδώ και καιρό και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση της Ελλάδας για το πρόγραμμα των τριών συν μία κορβετών – στο τραπέζι βρίσκονται, ήδη από το τέλος του 2022, δύο προσφορές, μία από την ιταλική Fincantieri και μία από τη γαλλική Naval.
Πριν από τις εκλογές, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνέδεε το ζήτημα των κορβετών και με τη συμμετοχή ελληνικών ναυπηγείων στην κατασκευή τους, αλλά και με μία ενδεχόμενη αμυντική συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει ενδεχομένως με την Ιταλία.
Οι σχέσεις με την Λιβύη
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι σχέσεις της Ρώμης με την Τρίπολη είναι επίσης σημαντικές για την Αθήνα, ιδίως μετά την απόφαση της Ελλάδας να στείλει πρέσβη στη Λιβύη και να ανοίξει την πόρτα του διαλόγου με την κυβέρνηση της χώρας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ιταλίας στην ανάπτυξη της Λιβύης είναι ακόμη νωπός: στις αρχές του 2023, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της πρωθυπουργού Μελόνι στην Τρίπολη, ιταλικές και λιβυκές πετρελαϊκές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία για φυσικό αέριο αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας