Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Η συμφωνία υπογράφτηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων της Σαουδικής Αραβίας Bandar Alkhorayef στην Τουρκία χθες Δευτέρα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επενδύσεις και τη συνεργασία που απαιτείται για τεχνολογία αιχμής,σε ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η Σαουδική Αραβία έχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το υδρογόνο, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια ως μέρος του στόχου της να φτάσει τα 5.000 μεγαβάτ (MW) ενεργειακή ισχύος,δήλωσε ο Bayraktar.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 600% από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων (TIM), καθώς οι προσπάθειες για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, έχουν αρχίσει να έχουν αποτελέσματα.
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Μπαϊρακτάρ εξήγησε ότι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της .
Για το σκοπό αυτό, η ανακάλυψη φυσικού αερίου στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η πρόσφατη εύρεση πετρελαίου στη νοτιοανατολική περιοχή Gabar είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Με 50 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που ανέρχονται συνολικά σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εισαγωγών φυσικού αερίου συνολικού ύψους 38,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 38 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών άνθρακα συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Τουρκία πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα υπουργό ότι η Άγκυρα και το Ριάντ θα εφαρμόσουν ένα «στιβαρό σχέδιο» για την αύξηση του διμερούς εμπορίου.
«Θα εφαρμόσουμε ένα σχέδιο για την ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, αυξάνοντας ιδιαίτερα τις αμοιβαίες επενδύσεις στον μεταποιητικό τομέα», δήλωσε ο Μπολάτ στο X, πρώην Twitter.
«Σε αυτό το πλαίσιο θα υπογράψουμε επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία σε εξαγωγικές στρατηγικές και συνεργασίες τις επόμενες ημέρες».
Μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Τζέντα τον περασμένο μήνα, ο Μπολάτ είπε ότι αυτή «η συνεργασία θα συνεχίσει να προχωρά για να αποκτήσουν οι εταιρείες μας μεγαλύτερο μερίδιο σε έργα στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας. “