Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Τρίτη (29 Αυγούστου), κυρίως για να συζητήσουν θέματα όπως η μετανάστευση και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Είναι επίσημο. Η κα Μελόνι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα την Τρίτη για να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ενόψει των ευρωεκλογών, αντιπροσωπεύει έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του οποίου είναι μέλος, και του συντηρητικού μέλους της δεξιάς ομάδας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία περιλαμβάνει τα Αδέλφια της Ιταλίας, ένα ριζοσπαστικό δεξιό κόμμα του οποίου προεδρεύει η κ. Μελόνι.
Δύο θέματα θα αποτελέσουν ασφαλώς αντικείμενο συζήτησης μεταξύ της κας Μελόνι και του κ. Μητσοτάκη: η καταπολέμηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών (από τη Βόρεια Αφρική στην περίπτωση της Ιταλίας και η βαλκανική οδός για την Ελλάδα) και η μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ. Αυτός ο δεύτερος φάκελος θα πρέπει να διαδραματιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα δύο κράτη μέλη με συγκλίνοντα συμφέροντα θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να σχηματίσουν ένα κοινό μέτωπο.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Carlo Fidanza, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ιταλών Αδελφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προτεραιότητα της κυρίας Μελόνι είναι να «εδραιώσει μια ήδη πολύ γόνιμη και θετική σχέση με μια φιλική κυβέρνηση» με την οποία μοιράζεται «στρατηγικές και παρόμοιες ευρωπαϊκές πολιτικές» . ιδιαίτερα για το θέμα του ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού.
«Ο Πρωθυπουργός Μ. Μητσοτάκης είναι μέρος αυτού του τμήματος του ΕΛΚ που πρόθυμα συνομιλεί με τον συντηρητικό τομέα στον οποίο ανήκουμε, επομένως σίγουρα τον θεωρούμε ως άτομο που εργάζεται προς την ίδια κατεύθυνση με εμάς», είπε ο Fidanza στην EURACTIV .
Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο. Στην Αθήνα θα συζητηθούν μόνο εθνικά θέματα, με επίκεντρο τα καυτά θέματα και για τις δύο χώρες και όχι τις ευρωεκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.
Για να αρχίσουμε να μιλάμε για συμμαχίες, πρέπει πρώτα να περιμένουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είπε ο κ. Φιντάνζα.
«Αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να φτιάξουμε κάτι μαζί, σίγουρα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να εργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση », πρόσθεσε.
Δεδομένων των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ο Πρωθυπουργός της οποίας, Έντι Ράμα, έχει καλές σχέσεις με την κα Meloni, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Ιταλό πρωθυπουργό να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή, αλλά ο κ. Fidanza υπογραμμίζει ότι αυτή η πιθανότητα δεν είναι προβλέψιμη για την στιγμή.
«Αν της ζητηθεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, είμαι σίγουρος ότι θα έκανε το καλύτερο […] χάρη στις εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις που έχει δημιουργήσει », πρόσθεσε η συντηρητική ευρωβουλευτής.