Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Γ. Οικονόμου στην περιοχή του Έβρου. Σήμερα Τρίτη (29/08), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων το Δέλτα του Έβρου, περιοχές που κατασκευάζεται η επέκταση του φράκτη καθώς και διάφορα συνοριακά φυλάκια.
Συγκεκριμένα το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει:
Επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου Επίσκεψη σε φράχτη, σε περιοχή αρμοδιότητας ΤΣΦ Φερών. Επίσκεψη σε σημείο κατόπτευσης – παρατήρησης συνόρων, αρμοδιότητας ΤΣΦ Τυχερού. Επίσκεψη σε περιοχή κατασκευής νέου φράχτη, περιοχή αρμοδιότητας ΤΣΦ Σουφλίου. Επίσκεψη στο ΕΦ 126 του Ε.Σ. περιοχή Μάνδρας, αρμοδιότητας ΤΣΦ Σουφλίου. Επίσκεψη σε Καστανιές – Ε.Φ. 1
«Περνάμε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με πολλά ανοιχτά ζητήματα Δημόσιας Τάξης και ασφάλειας τόσο με τη στενή όσο και την ευρύτερη έννοιά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο Έβρος, οι κάτοικοι έχουν υποφέρει πολύ, δοκιμάζονται με τις πυρκαγιές και το μεταναστευτικό που είναι τα μείζονα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε για μία ακόμη φορά ότι προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση της περιοχής αυτής ως πρώτης γραμμής των συνόρων μας…», είπε ο υπουργός.
Παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της περαιτέρω θωράκισης ο κ. Οικονόμου είπε ότι βρίσκονται στον Έβρο για την ανακοίνωση και το σχεδιασμό των αναγκαίων διορθώσεων και προσαρμογών στον υφιστάμενο σχεδιασμό καθώς έχει διαμορφωθεί μία νέα εικόνα και μετά τις πυρκαγιές αλλά και λόγω της συνεχούς εφευρετικότητας των εγκληματικών δικτύων των διακινητών με τους οποίους όπως τόνισε «είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε διαρκή πόλεμο».
Σημείωσε πως «από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας σχεδιάζεται η ενεργοποίηση της παρουσίας μας σε όλα τα αναγκαία σημεία. Σχεδιάζεται η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με αύξηση του αριθμού των αποσπάσεων των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας που θα έρθουν στον Έβρο. Ταυτόχρονα έχουμε δρομολογήσει κι έχουμε εξασφαλίσει για τέσσερα χρόνια κονδύλια και προσλήψεις συνοριοφυλάκων 100 για τη Ροδόπη και 50 για το Νομό Καβάλας οι οποίοι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό».
Διευκρίνισε ότι «ανασχεδιασμός σημαίνει να επαναξιολογήσουμε τα αυτοματοποιημένα μας συστήματα, να τα εκσυγχρονίσουμε. Σημαίνει ενίσχυση στην τεχνολογική υποδομή και μεσοπρόθεσμα όχι σε πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα από τώρα αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε αλλά και πιο άμεσα με προμήθειες μικρότερου κόστους αλλά μεγάλης προστιθέμενης αξίας…Είμαστε εδώ για ν’ αντιμετωπίσουμε και την εφευρετικότητα των εγκληματικών δικτύων που χρησιμοποιούν καινούριες μεθόδους, πιο σκληρές, πιο άγριες και πιο επικίνδυνες για την κοινωνία όπως αυτές που έχετε βιώσει με τραγικό τρόπο εδώ στην Αλεξανδρούπολη στην Εγνατία Οδό».
Έκανε λόγο για σαφείς οδηγίες και επιχειρησιακό σχέδιο για αποτροπή και καταδίωξη εφόσον αυτή δεν εγκυμονεί κινδύνους, με χρήση τεχνολογικών μέσων κατόπιν και της συνεννόησης και της γνωμοδότησης και των εισαγγελικών αρχών και βεβαίως σε συνεννόηση με τον παραχωρησιούχο και για προμήθεια πιο μόνιμων τεχνολογικών υποδομών πέρα απ’ αυτά που έχει στη διάθεσή της και θ’ αυξήσει η Ελληνική Αστυνομία. Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στην προληπτική ακινητοποίηση οχημάτων που έρχονται στον Έβρο και τη Θράκη προκειμένου να μεταφέρουν ανθρώπους που έχουν μπει παράνομα στη χώρα. «Ήδη έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες τέτοιες προληπτικές ακινητοποιήσεις, θα ενεργοποιήσουμε και θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μας για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί».
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η υλοποίηση, η εξέλιξη, η δυναμική προσαρμογή αυτών των σημερινών ανακοινώσεων «τελεί υπό τη στενή παρακολούθηση και επιτήρηση τόσο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και της πολιτικής ηγεσίας. Εγώ και οι συνεργάτες μου θα έχουμε τακτική παρουσία στον Έβρο και τη Θράκη για να παρακολουθούμε την αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικής δραστηριότητας των λαθροδιακινητών και την εφαρμογή των όσων συζητήσαμε, συμφωνήσαμε με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ανακοινώσαμε σήμερα εδώ».
Αναφορικά «με τη φημολογία, τους συνειρμούς, τις σκέψεις, τις λογικές που απασχολούν την καθεμιά και τον καθένα από εμάς αλλά και την τοπική κοινωνία στο σύνολό της για τις αιτίες των πυρκαγιών…» είπε πως «Η Ελληνική Αστυνομία κατά το μέτρο των δυνατοτήτων της αλλά και άλλες υπηρεσίες Ασφάλειας κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει. Να εξαντλήσουν οποιοδήποτε εργαλείο και μέσο έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να πάρουν τις οποιεσδήποτε απαντήσεις μπορεί να υπάρξουν σε ερωτήματα που έχουν οι πολίτες. Μέχρι τότε όμως οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί και ψύχραιμοι με εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη γιατί αυτό επιβάλλει και η πολιτική ευθύνη αλλά και το πατριωτικό μας καθήκον».
Τέλος, έκανε λόγο για αφελή συμπεριφορά ορισμένων που με αφορμή τη σκληρή δοκιμασία τον τελευταίο καιρό στη Θράκη επιχειρούν να απαξιώσουν στο σύνολό του το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και να την υποκαταστήσουν. «Διαπράττουν μεγάλη ζημιά απέναντι στην πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μία συντεταγμένη πολιτεία και την όποια αντίδραση την καθορίζει το κράτος με τα όργανά του.
«Η Ελληνική Αστυνομία, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας έχουν σε προτεραιότητα τη θωράκιση του Έβρου. Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών, κατανοούμε ότι έχει τραυματιστεί η εμπιστοσύνη τους σ’ ότι αφορά το αίσθημα ασφάλειας, αλλά είμαστε εδώ συντεταγμένα χωρίς απαξίωση, χωρίς μηδενισμό ενός σπουδαίου έργου… εντατικοποιώντας την παρουσία μας, εφαρμόζοντας τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας να θωρακίσουμε πλήρως την περιοχή και να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, να εμπνεύσουμε ξανά το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας το οποίο έχει ανάγκη η περιοχή».