Διεθνή

Το μέτωπο του Νότου μπροστά στις μεγάλες ευρωπαικές προκλήσεις

Το μέτωπο του Νότου μπροστά στις μεγάλες ευρωπαικές προκλήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Ε.Ε. διέρχεται μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και συγκροτείται μια άτυπη συμμαχία χωρών στο Νότο της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι αλήθεια ότι η Ε.Ε. θα κληθεί, μέσα  στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες, να διαχειριστεί μια βαριά ατζέντα, με θέματα όπως το μεταναστευτικό ή τη συζήτηση για τη νέα δημοσιονομική πολιτική, η διαμόρφωση της οποίας προϋποθέτει έντονες διεργασίες και συζητήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπιών για μια βιώσιμη επόμενη μέρα.

Η Νότια Ευρώπη βιώνει σήμερα έναν εκρηκτικό ρυθμό αύξησης των μεταναστευτικών εισροών και το ζήτημα απαιτεί αναπόφευκτα μια ολοκληρωμένη προσέγγιση από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στην Αθήνα την Πέμπτη, προκειμένου να παρακαθίσει σε δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ιταλική πλευρά ανησυχεί για την καθημερινή έκρηξη του αριθμού των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν τις ακτές της προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα αποτελεί αντικείμενο εκτενών ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό τύπο καθημερινά.

Ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στην Ιταλία έχει ξεπεράσει τον αντίστοιχο του 2015 και τα καταφύγια δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός των μεταναστών που θα φτάσουν φέτος στην Ιταλία θα ξεπεράσει τους 200.000 μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παρόλο που η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου σε σχέση με το παρελθόν χάρη στις προσπάθειες για την εξασφάλιση των συνοριακών ελέγχων και την αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η πίεση έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα. Εξάλλου, η Ευρώπη έχει ήδη κάνει τα πρώτα αποφασιστικά βήματα στις αρχές του καλοκαιριού με μια συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αλληλεγγύης, εξασφαλίζοντας παράλληλα μόνιμη ανακούφιση από τη συμφόρηση των συνόρων.

Και τώρα ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσουμε αυτή τη στρατηγική στη νέα κατάσταση: η συνάντηση αυτή είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένης των ζητημάτων που τίθενται ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024.

Πιο αναλυτικά, από τη μία πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ηγέτης της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την άλλη η Τζόρτζια Μελόνι ως μέλος των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών θα συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις για μια εκλογική μάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα και με τις ακραίες δυνάμεις να διεκδικούν πλέον υψηλά ποσοστά σε χώρες- κλειδιά σε ολόκληρη την Ε.Ε. Εξάλλου, στην παρούσα φάση εξελίσσεται μια έντονη συζήτηση για τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της διαχείρισης των μεγάλων προκλήσεων την επόμενη κρίσιμη πενταετία.

Πολιτικοί αναλυτές εκφέρουν τη γνώμη, σύμφωνα με την οποία η κεντροδεξιά στην ΕΕ πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να διατηρήσει το αριθμητικό της πλεονέκτημα και να ανακόψει την ταχεία άνοδο των αντισυμβατικών πολιτικών δυνάμεων. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι στοχευμένη στην κοινωνική πραγματικότητα της στιγμής, να προσαρμοστεί στις θέσεις των άλλων ενδιαφερομένων στο πολιτικό τοπίο και να ενσωματωθεί σε ένα νέο πλαίσιο προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments