Policy Briefs

Κάνναβη: Η Γερμανία νομιμοποιεί, η Γαλλία αυστηροποιεί

Οι Γάλλοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Γερμανών.

Ενώ η Γερμανία ενέκρινε νομοσχέδιο αυτό το καλοκαίρι για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, η Γαλλία συνεχίζει να ακολουθεί μια από τις πιο περιοριστικές πολιτικές, παρά το γεγονός ότι έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρηστών  στην Ευρώπη.

Η διακίνηση ναρκωτικών στοίχισε τη ζωή δύο νεαρών ανδρών ηλικίας 10 και 18 ετών στη Nîmes (Gard) την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα ο Υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin να στείλει αστυνομικές ενισχύσεις στο σημείο για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την κυκλοφορία. 

Στη Μασσαλία (Bouches-du-Rhône), 32 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί λόγω εκκαθάρισης λογαριασμών από την αρχή του έτους.

Μπροστά στο επείγον της κατάστασης, οι εκκλήσεις για αποποινικοποίηση, ακόμη και νομιμοποίηση, πληθαίνουν. Σε νέα γνωμοδότηση που εκδόθηκε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, το Οικονομικό, Κοινωνικό και Περιβαλλοντικό Συμβούλιο (CESE) ζητά εκ νέου μια εποπτευόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γαλλία.

« Η τροχαία σκοτώνει. Πόσα ακόμη θύματα προτού η χώρα σκοπεύει να το ξεράνει; Για αυτό, η ESEC συνιστά η ρυθμιζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης, όπως αποδεικνύεται αλλού, θα εφαρμοστεί σύντομα στους γείτονές μας της Γερμανίας. Τι περιμένουμε?  Σχολίασε τον X (πρώην Twitter) Thierry Beaudet, ο πρόεδρος της CESE. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΟΚΕ ασχολείται με το θέμα. Στις αρχές του έτους, υποστήριξε ήδη τη μετάβαση προς τη νομιμοποίηση του προϊόντος,  αφενός για τη θέσπιση μιας αποτελεσματικής πολιτικής πρόληψης και αφετέρου για την καταπολέμηση της εμπορίας και της βίας.

Για τον βουλευτή Christophe Bex (La France insoumise, LFI), πρόεδρο της ομάδας μελέτης για την κάνναβη στην Εθνοσυνέλευση, η αποποινικοποίηση της κάνναβης είναι θέμα « κοινής λογικής » 

Το 2021, το 10,6% των ενηλίκων ηλικίας 18 έως 64 ετών έκανε χρήση κάνναβης, σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Παρατηρητηρίου Ναρκωτικών και Τάσεων Εξάρτησης (OFDT), σε συνεργασία με τη Δημόσια Υγεία Γαλλίας, που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2022.

 « Η αποποινικοποίηση θα επέτρεπε την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, την πρόληψη, τη μείωση της κατανάλωσης » , υποστηρίζει ο αναπληρωτής LFI κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην EURACTIV Γαλλίας.

Η Γαλλία έχει έναν από τους πιο κατασταλτικούς νόμους στην Ευρώπη: η χρήση κάνναβης μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και ενός έτους και πρόστιμο 3.750 ευρώ.

Σύμφωνα με την Catherine Delorme, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εξαρτήσεων, η αυστηρότητα του νόμου στιγματίζει τους καταναλωτές και τους κρατά μακριά από την κατάλληλη φροντίδα. 

« Ο νόμος έχει απωθητικό αποτέλεσμα και βάζει σε απόσταση αυτούς που θα χρειάζονταν τη μεγαλύτερη φροντίδα » , αναλύει για το EURACTIV. 

Ειδικά αφού η Γαλλία έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους, είναι και η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους χρήστες κάνναβης. 

Στη Γαλλία, το 44,8% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με μια έκθεση OFDT που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό είναι 37,5% για την Ισπανία και 38,4% για τη Δανία. Στην Ολλανδία, όπου η κάνναβη διατίθεται δωρεάν, το ποσοστό είναι 27,7%. 

«Η νομιμοποίηση επιτρέπει επίσης μείωση των κινδύνων» , υπογραμμίζει η κ. Delorme, η οποία υπενθυμίζει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ξέρουν τι καπνίζουν και ότι η ελεγχόμενη πώληση κάνναβης θα επέτρεπε ιδίως τον έλεγχο του επιπέδου της τετραϋδροκανναβινόλης (THC).

Η Γερμανία γίνεται πράσινη

Στον Ρήνο, η προσέγγιση είναι αρκετά διαφορετική. Στις 16 Αυγούστου, η γερμανική κυβέρνηση  ψήφισε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να είναι δυνατή η αγορά και η κατοχή έως και 25 γραμμαρίων κάνναβης, ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών. 

«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής στην πολιτική για τα ναρκωτικά », είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SPD).

Το γερμανικό κοινοβούλιο –ή Bundestag– πρέπει τώρα να περάσει τον νόμο. 

« Είναι ένα προοδευτικό και καλά διαμορφωμένο νομοσχέδιο » , υπογραμμίζει ο Christophe Bex, ο οποίος προσθέτει ότι « η Γαλλία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του νούμερο ένα εταίρου της στην Ευρώπη ».

Αν το υπουργικό συμβούλιο του Φρανσουά Μπράουν, τότε Υπουργού Υγείας, είχε δηλώσει ότι παρακολουθούσε «από κοντά» την κατάσταση στη Γερμανία, τίποτα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει έκτοτε. 

Εντός της ΕΕ, δεν υπάρχει κοινός κανόνας, κάθε χώρα είναι ελεύθερη να ακολουθήσει τη δική της πολιτική επί του θέματος. Και οι διαφορές είναι μεγάλες. 

Η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων του προϊόντος. Στην Ισπανία, η κατανάλωση κάνναβης δεν απαγορεύεται στον ιδιωτικό κύκλο. 

« Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποτυχία του γαλλικού μοντέλου εδώ και 50 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας έχουν βρει πιο αποτελεσματικές λύσεις », επιμένει η βουλευτής της πλειοψηφίας Caroline Janvier, αντιπρόεδρος της ομάδας μελέτης κάνναβης της Εθνοσυνέλευσης. 

Και για να καταλήξουμε: « Χρειαζόμαστε τώρα ένα πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσουμε σε αυτό. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω συνέλευσης πολιτών ή δημοψηφίσματος ». 

Ερωτηθείσα, το Υπουργείο Υγείας δεν απάντησε στο EURACTIV τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο