Πολιτική

Παράβολο (έως) 1.200 ευρώ απο τους δικηγόρους για να ζητήσουν αναβολή δίκης

Σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη (στο πλαίσιο των εκτεταμένων αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) επιβολή "χρηματικού” κόφτη

Σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη (στο πλαίσιο των εκτεταμένων αλλαγών του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) επιβολή “χρηματικού” κόφτη στις αναβολές, αφού για να αναβληθεί ένα δικαστήριο για κώλυμα του δικηγόρου, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το μέτρο σχεδιάζεται ως ανάχωμα στις καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, προκρίνοντας ως αντίβαρο το οικονομικό τίμημα που θα πρέπει να σηκώσουν οι διάδικοι και οι δικηγόροι τους. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται νέα τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ (είχε αλλάξει και πάλι τον Ιούνιο του 2022, όταν είχε τεθεί κόφτης στις πολλαπλές αναβολές) με την οποία :

-Σε περίπτωση που η αναβολή ζητεί για κώλυμα στο πρόσωπο του δικηγόρου λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη τότε για να συζητηθεί παραδεκτά το αίτημα, πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο έως 1.200 ευρώ σε περίπτωση που αφορά εφετεία και μικτά ορκωτά δικαστήρια. Δηλαδή αν δεν καταβληθεί το παράβολο δεν συζητείται καν το αίτημα. Σε περίπτωση δε που αυτό απορριφθεί, τότε το παράβολο θα επιστρέφεται. Το αίτημα θα μπορεί να υποβληθεί (όπως ίσχυε) μια φορά και με δυνατότητα άλλης μιας αν ο λόγος αναβολής προέκυψε μετά την πρώτη αναβολή. Ενδεικτικά η διάταξη πιθανότατα θα φέρνει κλιμακωτό παράβολο, ανάλογο με το δικαστήριο:

“2A. Για την υποβολή αιτήματος αναβολής που συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, απαιτείται, αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος της αναβολής. Για την παραδεκτή υποβολή αιτήματος αναβολής ο διάδικος καταβάλλει παράβολο υπέρ του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ως εξής:

α)τριακόσια (300) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου,

β)εξακόσια (600) ευρώ για αιτήματα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου,

γ) χίλια διακόσια (1200) ευρώ, για αιτήματα ενώπιον των Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και των Εφετείων.

Το παράβολο επιστρέφεται αν το αίτημα της αναβολής απορριφθεί από το δικαστήριο. Το αίτημα υποβάλλεται μόνο μία (1) φορά. Κατ` εξαίρεση, δύναται να υποβληθεί και δεύτερο αίτημα, αν το κώλυμα προέκυψε σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης αναβολής.

Αντιδράσεις

Η διάταξη, εφόσον εισαχθεί με αυτή τη μορφή, αναμένεται να φέρει σφοδρές αντιδράσεις κυρίως απο τους δικηγόρους. Άλλωστε κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2022 όταν είχε τροποποιηθεί και πάλι η διάταξη. Ουσιαστικά με βάσει τις πληροφορίες η μοναδική αλλαγή που έχει προκριθεί μέχρι στιγμής είναι αυτή της καταβολής παραβόλου. Παραμένει η δυνατότητα ιατρικής γνωμάτευσης από δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και το χρονικό διάστημα εντός των 8 μηνών που θα πρέπει να προσδιοριστεί η δίκη μετά την αναβολή.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο