Η επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά θα είναι από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα της επερχόμενης συνάντησης Ερντογάν – Πούτινστη Ρωσία, την οποία επιβεβαίωσε χθες το Κρεμλίνο.
Στο πλαίσιο αυτό, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας θα είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σήμερα και αύριο.
Με βάση την ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη, την οποία αναμετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass σήμερα το πρωί, τοπική διπλωματική πηγή σημείωσε πως στις επαφές και τις συζητήσεις στη Μόσχα, ο Χακάν Φιντάν πρόκειται να εισηγηθεί την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. όπως αυτή ήταν υπό την αρχική της μορφή.
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαδρόμου σιτηρών στην αρχική του μορφή που θα περιλαμβάνει τα μέρη των συμφωνιών της Κωνσταντινούπολης. Θεωρεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής υπό τις τρέχουσες συνθήκες, που καθιστούν δυνατή την αποτροπή της επέκτασης της ουκρανικής σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα», υποστηρίχθηκε από την πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία συνήφθη πριν από ένα έτος περίπου, με στόχο την ομαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας διά μέσου της Μαύρης Θάλασσας. Η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε ακόμη τη διαμόρφωση συνθηκών για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία.
Επισημαίνεται πως, αμέσως μετά, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι μετά τον τερματισμό της συμφωνίας για τα σιτηρά από τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου, η Μόσχα θα θεωρήσει όλα τα πλοία που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα ουκρανικά λιμάνια ως στρατιωτικά φορτία και οι χώρες σημαίας τους θα θεωρηθούν εμπλεκόμενες στον πόλεμο με την πλευρά του Κιέβου. Μετά από αυτό, αρκετές θαλάσσιες περιοχές στα βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά τμήματα των διεθνών υδάτων της Μαύρης Θάλασσας κηρύχθηκαν προσωρινά επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα.