Nέα της αγοράς

Ενέργεια: Επενδυτικές ευκαιρίες από την «πράσινη» στροφή των Βαλκανίων

«Θέσεις» στην πράσινη μετάβαση των βαλκανικών αγορών κλείνουν ολοένα περισσότεροι ελληνικοί ενεργειακοί Όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες

«Θέσεις» στην πράσινη μετάβαση των βαλκανικών αγορών κλείνουν ολοένα περισσότεροι ελληνικοί ενεργειακοί Όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούν τα πλάνα των γειτονικών κρατών για την επίτευξη κλιματικών στόχων. Στόχων που, όπως και στην περίπτωση της χώρας μας, «περνούν» από μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως «καυσίμου-γέφυρα» προς την πορεία της κλιματικής ουδετερότητας.

Οι ανάγκες για επενδύσεις σε ΑΠΕ στα Βαλκάνια αποτελούν εφαλτήριο για εγχώριους «παίκτες», ώστε να μεγεθύνουν τα «πράσινα» χαρτοφυλάκιά τους με καινούρια έργα εκτός συνόρων. Έτσι, τη στιγμή που η εγχώρια αγορά αρχίζει να θέτει περιορισμούς (τόσο ως προς την ελεύθερη δυναμικότητα του ηλεκτρικού συστήματος, όσο και ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις γης για τα μεγαλύτερα έργα) κάθε «πράσινη» επένδυση στις γειτονικές ενεργειακές αγορές επιτρέπει την προσθήκη στα portofolio κάθε εταιρείας μονάδων αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων Μεγαβάτ.

Εισαγωγικό το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα

Στα παραπάνω πλεονεκτήματα, θα πρέπει να προστεθεί επίσης το πιο ανταγωνιστικό κόστος για την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών στις βαλκανικές αγορές. Όπως επίσης και το γεγονός ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα θα συνεχίσει για μερικά τουλάχιστον ακόμη χρόνια να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια.

Αυτό σημαίνει πως εταιρείες που είναι επίσης και προμηθευτές ηλεκτρισμού ή μεγάλοι καταναλωτές (όπως συμβαίνει με τη ΔΕΗ και την Helleniq Energy), θα μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους εισάγοντας «πράσινο» ρεύμα που έχει παραγάγει μια θυγατρική τους εκτός συνόρων.

Από την άλλη πλευρά, για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η επέκταση της δραστηριοποίησής τους εκτός συνόρων λειτουργεί ως αντίβαρο στη συγκράτηση της κατανάλωσης στην ελληνική αγορά. Επέκταση που, από την άλλη πλευρά, δίνει ώθηση στην προοπτική μετατροπής της χώρας μας σε κόμβο διαμετακόμισης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό γιατί οι μεγαλύτερες ποσότητες που «οδεύουν» στα Βαλκάνια έχουν καταφτάσει στη «Γηραιά Ήπειρο» μέσω της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες «πράσινες» συμφωνίες

Όσον αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, η πιο πρόσφατη ανακοίνωση προήλθε από την Helleniq Energy, η οποία προχώρησε στην «είσοδό» της στην αγορά στη Ρουμανία, με έργα συνολικής ισχύος άνω των 800 MW. Μάλιστα, στο σχετικό δελτίο Τύπου του, ο Όμιλος σημειώνει ότι τα δύο deal θα επισπεύσουν τον στόχο του, για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.

Υπογραφές τον Σεπτέμβριο για την Enel Romania

Η ΔΕΗ έχει αποκτήσει επίσης στη Ρουμανία ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 84 MW, με την απόκτηση της Land Power από τη Lukoil. Ωστόσο, «σταθμός» στην παρουσία της στη βαλκανική χώρα αποτελεί η εξαγορά της Enel Romania, μέσω της οποίας περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιο της ελληνικής εταιρείας 12 μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW. Επίσης, στα asset της Enel Romania περιλαμβάνονται επιπλέον έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 5.000 MW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Οι υπογραφές για το deal πρόκειται να πέσουν μέσα στον Σεπτέμβριο, μέσω του οποίου η ΔΕΗ κάνει την «είσοδό» της και στη λιανική ρεύματος της Ρουμανίας, αποκτώντας 3 εκατ. πελάτες λιανικής ρεύματος, όταν το πελατολόγιο της ΔΕΗ στη χώρα μας ανέρχεται σε λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια. Επίσης, αποκτά και τρεις εταιρείες διανομής που διαχειρίζονται 140.000 χιλιόμετρα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν στα πιο κομβικά τμήματα του δικτύου της χώρας.

ΑΠΕ 1 GW εκτός συνόρων από την ΤΕΝΕΡΓ

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, στελέχη της ΔΕΗ έχουν δηλώσει επίσημα πως στο «κάδρο» βρίσκονται επίσης η Βουλγαρία και τα Δυτικά Βαλκάνια, για νέες «πράσινες» εξαγορές. Παράλληλα, σε σύμπραξη με την Archirodon, έχει επικρατήσει σε διαγωνισμό στη Βόρεια Μακεδονία, για την ανάπτυξη του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren. Ωστόσο, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί προς ώρας.

Από την άλλη πλευρά, διαθέτοντας ήδη ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος πάνω από 130 MW σε Βουλγαρία και Πολωνία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στοχεύει να επεκταθεί στην Αλβανία και τη Ρουμανία, αναπτύσσοντας στις τέσσερις αγορές έως το 2030 έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW. Πιο συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία σχεδιάζει να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ της στα 300 MW, από περίπου 30 MW που είναι τώρα, διεκδικώντας ένα συνολικό μερίδιο από τις «πράσινες» μονάδες 3 GW που προβλέπεται να αναπτυχθούν στη χώρα έως το τέλος της 10ετίας.

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο